1. Procida, Italija
Možete li zamisliti godišnji odmor na jugu Mediterana okruženi samo prekrasnom prirodom, ukusnim specijalitetima, toplom arhitekturom i ljubaznim domaćinima? Upravo to je ono što ćete pronaći u Procidi.

2. Spiralno stepenište u Taihang planini, Kina

Ako ste avanturističkog duha - može, ali ako se bojite visina onda ovo mjesto nikako ne bi smjeli staviti na Bucket listu. Stepenice vode do najvećeg hrama u Kini - Wahuang palače koja je smještena na vrhu planine.

3. Le Mont Saint Michel, Francuska
Srednjovjekovni burg izgrađen je oko samostana svetog Mihovila u Normandiji u blizini Avranchesa. Godine 1979. Mont-Saint-Michel je upisan na popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog kulturnog, povijesnog i arhitektonskog značaja, ali i prirodne ljepote. Victor Hugo jednom je rekao: „Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su Piramide za Egipat.“

4. Zidne grobnice u Myri, Turska

Već smo prije pisali o raznim načinima pokopa diljem svijeta, no zidne grobnice u Myri su nešto zaista spektakularno. Uklesane u planinu, na prvi pogled odaju dojam da se radi o hramu.

5. Quadisha Valley i Mount Leban u Libanonu

Dolina Quadisha je dom jednom od najvažnijih ranokršćanskih samostana na svijetu. Kad ste već tamo svakako posjetite i Jeita Grotto, Byblos i centar Bejruta.

6. Taormina, Italija
Taormina je manji grad na Siciliji, koji je u antičko vrijeme je bio grčka kolonija koja je postojala još od 400. pr. Kr.. Izgrađena je na vrlo strmoj obali, i samo je 45 minuta vožnje od Etne koja je najaktivniji vulkan u Europi.

7. Kraljevska knjižnica u Aleksandriji, Egipat

Aleksandrijska knjižnica je najveća i najznamenitija knjižnica staroga vijeka. Kad ste već tamo svakako posjetite i ostatke drevnog Egipta koji sežu i dalje od dinastije Ptolomeja.

8. Blagaj, Bosna i Hercegovina
Ako ste za svaku od destinacija do sada sami sebi rekli kako su predaleko - donosimo vam jednu koja vam je doslovno pod nosom. U antičkom dobu na području Blagaja je postojala ilirska utvrda i rimski castrum, dok je danas ovo područje popularno po pećini koja je nalazi u blizini, kao i po staroj tvrđavi iznad Blagaja. A tek vrelo Bune, divota...

9. Chichilianne, Alpe, Francuska
Ovo što na slici vidite je predivni pogled na Mont Aiguille. Svakako posjetite i Bastille, tvrđavu koja se nalazi na vrhu planine, udaljenu oko 45 minuta automobilom od Chichilianne. I puno dulje i kvalitetnije ako idete s gojzericama i cepinom!

10. Alcázar de Segovia, Španjolska

Ova kamena fortifikacija smještena je na starom dijelu grada Segovije, a jedna je od najljepših tvrđava Španjolske. Posebna je i po tome što je građena u obliku broda.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju