• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

'Putopis jednog kuhara': Poruka iz Bangkoka - ne jedite peraje morskog psa!

Zašto glavni grad Tajlanda s pravom nazivaju zapadom Azije, kako se i kroz ovaj tekst provlače majmuni, kako se vodi rat protiv tajlandskih taksista te zašto nikako nije mudro pojesti specijalitet - peraju morskoga psa, sve to i još puno detalja iz Bangkoka donosi naš jedinstveni kuhar backpacker Nikola Lesar!

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 11.11.2013 12:34 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Polako otvaram oči nakon dvanaestosatne vožnje busom iz Kambodže. Čeka me iznenađenje. Znam za njegovu veličinu sa TV ekrana i googla, ali uživo je jednostavno drugačije. Ogromne zgradurine koje ljuto probijaju oblačno nebo (za koje još nisam siguran jel' smog, ili jednostavno tamni oblaci), rozi taksisti gužvaju se u prometnim čepovima, ogromni mostovi i petlje pokušavaju smiriti promet, ali jednostavno ne ide. Dobro došli u Bangkok, ljepljivu vruću šamaričinu koja vas udara preko lica i otvara oči na totalno drugačiji način nego Kambodža i Vijetnam. Utjecaj zapada je ogroman, to je vidljivo već na samim cestama – njemački i američki automobili, pješaci nisu samo Azijati već ljudi iz svih krajeva svijeta. Od Arapkinja kojima je lice prekriveno burkom pa sve do poslovnih zapadnjaka u odjelima, ovo je totalno drugačije. A najbolje od svega – sviđa mi se. Adrenalin trenutno počinje rokati, i jedva čekam da krenem u istraživanje. Bangkok je grad u kojem sam trebao ostati samo tri dana i krenuti dalje, ali umjesto tri, proveo sam punih šesnaest! Evo zašto je bilo sve u 16... Teško je točno opisati zbog čega je ovaj grad tako poseban... Možda upravo zato jer je melting pot Azije, nešto tipa New York. Ljudi iz svih krajeva, razni restorani, street food, energija grada, dinamičnost... Nema rutine kao doma.



Koračate vrućim asfaltom Bangkoka i probijate se kroz rulju, sudarajći se slučajno s užurbanim prolaznicima koji uvijek nekud žure. Udaram u ogromnog Indijca i automatski se ispričavam. Odgovara mi – „Ne brini, ovo je Bangkok“. To vas čeka tu, to je razlika između zapada i Azije. Ljubaznost, ona je uvijek ključna. A ako je moguća u gradu s dvanaest milijuna stanovnika, moguća je svugdje.  Da se vratim na street food. Melting potovi su uvijek najbolji za hranu. Fuzije, kombinacije, razlike... A Bangkok ima sve. Kipam svoje stvari u malom simpatičnom hostelu pod imenom „Born Free Hostel“ kojeg vodi Švicarac Kevin i njegova bolja polovica Wasma. Hostel se nalazi u „mirnijem“ dijelu Bangkoka, u blizini Khaosan ulice, ulice putnika. Ako se ikad nađete u Bangkoku, skok do Khaosana, barem na jednu porciju mamurluka, itekako se isplati. Garantiram Vam da ćete upoznati barem desetak ljudi tokom večeri, razmijeniti facebook adrese, brojeve, priče s puta. Ulicu šarene brojni štandovi s odjećom i raznim suvenirima, barovi, restorani... Nikad se ne spava, nema prometa, i najbolje od svega – nema dosade! Ako ste gladni nakon pete pive, tri koraka dalje imate najbolji kebab (onaj pravi, a ne ko naš plastični) za samo 5 kuna! Ako vam se ne jede kebab, nema problema! Četiri koraka desno i evo Pad Thai štanda. Ne jede Vam se Pad Thai ? Možda nekaj zapadnjačko? Nema problema. Pokraj Tattoo salona ima odličan štand sa pravim američkim hot dogom – nije franšiza!



Samo tridesetak minuta vožnje taksijem, za koji morate inzistirati da koristi taksimetar jer nabijaju cijene naivnim turistima, eto vas u China Townu. Sjećate se poznate scene s majmunom iz filma Mamurluk 2? E, ona je snimana u ovom dijelu grada. Khaosan je spoj svih kultura, večinom zapadnjačkih – dok China Town... Samo ime govori! Ulica puna Kineza. Barovi više nisu zapadnjačkog tipa i definitvno ima više hrane. Ulice su pretrpane ljudima, baš kao u Kini. Veliki neonski natpisi koji mame kupce, para se diže iz wokova i posuda od bambusa u kojima se pare prefini Baozi koje sam ubijao u Kini. Ovo vraća uspomene. Prošlo je više od 50 dana od mojeg posjeta Kini, i evo me sad, u Bangkoku, ali mirisom i mislima opet u Kini. Eto koliko je hrana jaka emocija, miris običnog jela vraća me na ulice Pekinga s Frankom i Dunjom. Lijepe uspomene.



Male stolice ispred jednostavnih štandova s hranom koje su pretrpane ljudima, glasna dovikavanja – a samo par centimetara od vas se odvija kaotičan promet groznih taksista. Ima jedna stvar koja mi se ne sviđa u ovom dijelu grada. Juha od peraje morskog psa. U China Townu se oglašava u svakom restoranu. Kinezi je obožavaju, bez obzira što peraja nema apsolutno nikakav okus. Ovo jelo datira daleko iz kineske povijesti, a danas je jede u znak poštovanja prema gostima, zbog prestiža, impresioniranja... Nemam pojma, ne kužim ih. Način na koji se love morski psi je odvratan i okrutan. Nakon što ih ulove, živima im se reže peraja i nakon toga se bacaju natrag u ocean. Pošto je peraja bitna morskom psu da pliva, kad se odreže, on tone i nema kontrolu kod plivanja. Ugiba gušenjem na dnu oceana. Ovo je okrutan način lova i puno zapadnjačkih i azijskih zemlja je zabranilo ovu namirnicu te oštro osuđuje njezino konzumiranje. Poznati kuhari poput Jamie Olivera i Gordona Ramseya su čak i pokrenuli kampanju protiv ovog okrutnog čina.



Iz principa ne želim probati juhu, odbijam. Uz to, skupa je, a ja toliko love nemam. Ramsay veli da je peraja bez okusa, želatinasta i neugodne teksutre. U kulinarskom smislu, peraja je neiskoristiva. Ali opet, ona se jede. Radijee za istu cijenu jedem tri dana Baozi i vraćam uspomene iz Kine. Ako se ikad nađete u ovom dijelu Bangkoka, ne kupujte juhu, iz poštovanja prema životinjama.

Ovo je samo mali komadić Bangkoka - kad velim mali, mislim na stvarnoooo mali komad. Čeka Vas još priča!

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

  • #savjeti za putovanja
  • #Nikola Lesar
  • #bangkok
  • #tajland
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zimski bijeg u Sloveniju uz Crno jaje: spoj skijanja, wellnessa i tišine alpskih pejzaža
Odlične ponude
Zimski bijeg u Sloveniju uz Crno jaje: Spoj skijanja, wellnessa i tišine alpskih pejzaža
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Preporuka
Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Odlična ponuda
Cynic u Martićevoj: Kvartovsko mjesto za uživanje... u hrani, piću, druženju i danu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Na Europskom trgu
Gastro ponuda EU Adventa: Više od 50 različitih jela te 16 kuhara i influencera u dvobojima Zvijezde kuhaju
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Jinglingz festival
Advent koji neće opustošiti vaš džep: Kušajte Zege Cheese Steak, germknedle od 6 eura i najveća kobasica Adventa i - buncek u krafni
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Vidimo se na Fuliranju
Prvi šiš Zagreba: Hit chefa Maria Mihelja koji je oduševio ljubitelje kobasica
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
Kadirov kaže da čeka naredbu za početak rata s Europom: "Sve će brzo završiti"
SPREMAN JE
"Čekamo naredbu! Sve će se brzo završiti": Putinov saveznik spreman za rat s Europom
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Mnogi ne mogu zamisliti dan bez njega
Što se događa kad odbacite dezodorans – istina koju nitko ne govori!
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Imao je što vidjeti
Srbin posjetio Split, a njegova reakcija postala je viralni hit
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Nije bio spreman na to
Nevjerojatan video: Bjegunac leži na cesti, policijski pištolji su upereni prema njemu, a onda se pojavio robotaksi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila Iran na Svjetskom pvenstvu
što je ovo bilo?
Hrvatska rijetko viđenim rezultatom pobijedila protivnika na Svjetskom prvenstvu
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
NEUSPJELI POKUŠAJ
MasterChef škola – tko će položiti geometriju, a tko će morati na popravni ispit?
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom 2025.
Glamurozna i elegantna
Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu
Slika nije dostupna

'Putopis jednog kuhara': Songkran – vodeno ludilo

Naš putujući MasterChef Nikola Lesar konačno je dočekao prvi, pravi i najveći tajlandski festival - Songkran! Radi se o tajlandskoj Novoj godini koja se tradicionalno slavi sredinom travnja, iako ima i „manjih“ verzija ovog ludila i u ostatku JI Azije. Tajland je ove godine ušao u svoju 2557. godinu, petstotinjak su godina ispred nas, a kako to izgleda na cesti među ruljom...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Povratak u Tajland, zemlju sunca, osmijeha i street fooda

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Moj tajlandski kvart

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Songkran – vodeno ludilo

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close