• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

'Putopis jednog kuhara': Povratak u Tajland, zemlju sunca, osmijeha i street fooda

Prošlogodišnji pobjednik MasterChefa, Nikola Lesar, putuje dalje. "Po povratku iz Azije bilo je puno razmišljanja o novom putovanju i daljim istraživanjima okusa i mirisa tih dalekih i egzotičnih krajeva. Kud sad? Novi kontinent? Novi krajevi, ili? Odluka, da budem iskren, nije bila teška. Već tokom mojeg prvog puta odlučio sam da je iduća zemlja u kojoj nastavljam istraživanje i učenje – Tajland."

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr & Nikola Lesar 13.05.2014 02:52 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti


Opet? Zakaj? Ma daj... U Bangkoku mi se pružila prilika da radim u jednom restoranu, a uz šljaku, upisao sam i jednu kulinarsku akademiju.Riječ je o Le Cordon Bleu-u koji ima svoje škole diljem svijeta - od Londona, Pariza, Los Angelesa, pa sve do - Bangkoka! A zašto baš Bangkok i Tajland? Ako ste pratili moje trkeljanje s prijašnjeg puta - onda vam je sve jasno. Posao i učenje u najboljoj kulinarskoj akademiji na svijetu, u centru street fooda, još k tome u tropima... Sa samo tri sata vožnje do plaža i sunca! Savršena kombinacija – „I'm sold!“. Ovog puta vremensko ograničenje na putu - nemam! Jedino mogu potvrditi da me u Hrvatskoj sigurno nema idućih godinu dana. Jednosmjerna karta je u džepu a datum boldano stoji na njezinom rubu kao 29.03. Povratka više nema! Volim ovako rezervirati karte, bez previše planiranja, spontano i divlje... Normalno, i okolne zemlje neće biti zanemarene. U blizini su brdoviti Laos,čarobna Burma i sunčana Malezija - i sve su u planu. Materijala i avantura će sigurno biti - pogotovo sad kad više nisam newbie u putovanju.Kaj će sve bit u idućih godinu dana? Nemam pojma, i ne brinem se oko toga... Ali znam da neće biti dosadno – ipak je ovo Jugoistočna Azija.

Dan prije puta uvijek je gadan, pogotovo kad je u pitanju „malo“ duža tura.Kad velim „gadan“ mislim na X raznih pitanja i emocija koje vas šoraju u glavi – a do odgovora na ta pitanja je nemoguće doći, pa je svo to bediranje i mučenje psihe – uzaludno.Jel' bude sve ok? Kak ću bez svojih frendova? Obitelji? Cure? Kaj ako u školi zakažem? Kaj ako ovo? Kaj ako ono? Bem ti ta blesava pitanja... Bila su i prije prošlog puta i sve je završilo dobro, čak i bolje od očekivanog. Kakav j*beni strah i upitnici! Gdje bi svi mi bili da se odmaknemo korak natrag dok ti strah od nepoznatog stišće želudac... Nemam vremena za takve gluposti!

Krenuli smo... Ovog puta ne letim iz Zagreba, već iz Budimpešte. Karta je puno jeftinija, a nije puno udaljenija od mog Čakovca. Stižem do aerodroma, i slijedi onaj trenutak kojeg mrze SVI putnici. Pozdravljanje s voljenima. Čudan je ovo osjećaj, jako težak za opisati onima koji ga nisu prošli. Uzbuđeni ste zbog novog izazova i straha od nepoznatog, tužni jer napuštate sve poznato i vama drago, al' opet prihvaćate situaciju otvorenih ruku i znate da idete dobrim putem. Putovanja i nove kulture šire vidike i razvijaju sam vaš um, a ponekad vas učine i boljom osobom nakon svega što ste prošli. To je to bogatstvo koje se vraća uloženim novcem i ovom žrtvom.
Stišćem zube, želudac se još grči... Nije ni mojima lako. Pogotovo roditeljima i curi. Pružaju mi ogromnu podršku u ovim mojim pizdarijama i neizmjerno sam im zahvalan zbog toga. Skrivam emocije od njih, da ne brinu i da im dam barem nekakav osjećaj moje sigurnosti i samouvjerenosti. Mašem i nestajem u kaotičnoj rulji Ferenc Liszt internacionalnog aerodroma u Budimpešti. To je to, krenuli smo... Opet sam sam nakon šezdesetak dana pauze! Adrenalin roka, uzbuđenje je pomnoženo sa 10, a onaj strah... Oni blesavi upitnici? Njih više nema! To je to! Vrijeme je za novi pohod i nova osvajanja – Bring it on!

Terminal 2, gate 13E. Letim ruskim Aeroflotom, kompanijom koju koristim po drugi puta, pa proceduru više manje znam. Check in kod njihovog pulta, predajem prtljagu, dobivam potvrdu i krećem dalje. Aerodromi su fascinantan mravinjak ljudi kojem se uvijek divim da funkcionira ovako glatko i precizno. Jedini aerodrom koji je kaos kaosa jest onaj u Kathmanduu koji tehnološki zaostaje barem 50 godina iza ovih nama poznatih, pa ono precizo i glatko zamijenjujete s labirintom neorganiziranosti i „snađi se“ algoritmom. Ovog puta to nemam. Budimpešta – Moskva – Bangkok. Ovo su moje stanice, i sve su mi poznate. Uhodani put...
Boarding započinje. Uvijek se smještam blizu prozora, planirano odredim mjesto tjednima prije. Nisam fan letova, ali ih niti ne mrzim. Onaj početni trenutak naglog ubrzanja aviona i samog uzletanja je gadan, i ako nemam pogleda na tlo i ne vidim da su krila još pričvršćena za truplo aviona, postaje mi slabo i imam osjećaj padanja. Haha, moram početi vjerovati u te metalne beštije koje bezbrižno „plutaju“ nebom, ali sve one obavijesti nakon nestalog malezijskog zrakoplova samo pogoršavaju uzbuđenje. Lift-off i nisam više na tlu Europe. Zračna luka i zgradurine oko nje postaju mravi, a velika Budimpešta samo kap boje na šarenoj paleti. To je to, povratka nema...

Moskva je udaljena samo pet sati leta iz glavnog grada Mađarske, koje mi nakon onih 40 stanih vožnje vlakom u Indiji prolazi za tren oka. „Dobro pozhalovat' v Rossiyu“ – nasmiješeno mi govori kapetan aviona po dolasku u Moskvu i stupam u, još uvijek hladnu, rusku atmosferu. Jakne nemam, obučen sam lagano i udobno. Ipak idem za Bangkok gdje me čeka temperatura iznad 34 stupnja, i ono njegovo poznato prženje. Valjda mi Moskva zadaje zadnji udarac, i pozdrav ovakvim debelim minusom. Šteta što nemam rusku vizu pa da skočim u centar na barem malo razgledavanja veličanstvene Moskve, al' imam druge prioritete. Ubijam šest sati tranzitnog čekanja promatrajući divovske avione. Velika imena kompanija poput Qatara, Turkisha, Lufthanse, Aeroflota i Air Asije imaju svoje stopove u ovoj divovskoj zračnoj luci. Iskusni kapetani koji uvijek zrače nekakvom mudrošću i mistikom ponosno koračaju velikim hodnicima, dok ih slijedi bataljun od desetak prelijepih stjuardesa, svaka od njih u bojama i prepoznatljivom imidžu svoje kompanije. Filmski!

Promatranje ljudi na ovakvim velikim terminalima je najbolji ubojica vremena koje vas dijeli do vašeg idućeg leta. Scene koje se odvijaju ispred vaših očiju su nezamislive u normalnim situacijama. Ispred vas se miješaju razne kulture svijeta - Afrikanci, Palestinici, Iranci, Meksikanci, Ameri, Europljani... Ima svega! A sve je kompresirano u tim velikim zračnim lukama, gdje dolazi do interakcije jednih s drugima, paničarenja zbog propuštenog leta, gubitka prtljage, uzbuđenja od puta, emocija... Zračne luke su pune emocija na svakom od putnika, i zabavno je promatrati kako se odvijaju, možda čak izvučem i pouku iz nekih situacija. Oštar ženski glas na ruskom jeziku poziva na ukrcavanje za Bangkok, prozor, slušalice na glavu – sleep mode on. Tonem u san nakon prolaska onog početnog uzbuđenja leta, i na pola puta budi me stjuardesa sa ruskom zastavicom na crvenoj kapi i pruža mi obrok. Nisam ljubitelj ove instant masovno prozvedene „zračne“ hrane. Nije da sad prdekam jer sam izbirljiv, al' ponekad je stvarno nejestiva. U detaljnije opisivanje ne želim ići... Nije ju teško za prokužiti, a niti mi se troše riječi na to. Ostatak vremena ubijam gledajući filmove i serije na malom lcd ekranu koji se nalazi na svakom sjedalu. Ovo je prednost putovanja zrakoplovom, to je taj „luksuz“ dužih putovanja. „Dobro jutro dame i gospodo! Govorim vam vaš kapetan Timošenko. Upravo smo ušli u zračne prostore Tajlanda i uskoro slijećemo u Bangkok. Lokalno vrijeme je 08:10 minuta, temperatura zraka laganih 30 stupnjeva bez oblačka na nebu.“ Eto me, prvi korak je učinjen, tu sam.

Bez ikakvih problema prolazim carinu i obavljam potrebnu papirologiju. Razlog ulaska, adresa, viza... Sve opet glatko. Dobar početak! Ovog puta nosim malo više prtljage, pa me zabrinjava povećana mogućnost njezinog gubitka tokom putovanja iz Budimpešte. Ali opet, problema nema. Evo svih torbi na pokretnoj traci. Grabim svoj stari, dobar i drag backpack, koji je prošao puno toga sa mnom na zadnjem putu, bacam ga na leđa, uzmimam drugi kofer i krećem prema izlazu. Pitanja i upitnici? Njih nema... Ostali su u Budimpešti. Ne mogu vjerovati da trenutno razmišljam o težini ruskaka. Duplo je lakši nego kad smo trekali na Himalaje. To je to - pozitivno razmišljanje i charge! Otvaraju se klizna staklena vrata Suvarnabhumi internacionalnog terminala i stupam na tlo Bangkoka. Prvi dojam? J*bote kolko je vruće... A osmijeh od uha do uha! Sretan sam, evo me!

Skidam majicu dugih rukava, bacam je u backpack i krećem u prizemlje aerodroma. Bangkok je odlično povezan s dva sustava megabrzih vlakova. BTS, koji doslovce klizi po tračnicama iznad samog grada i MRT koji povezuje grad podzemnim tunelima. Link centar Bangkok – zračna luka košta 8 kuna, i čeka vas brza vožnja u modernom klimatiziranom vlaku/tramvaju, koji za tren oka stiže na željenu lokaciju. Pronalazim kutak u vagonu gdje kipam svoje stvari, lovim se za gumenu dršku koja mi visi iznad glave – i krećemo. Bacam poglede kroz prozor jurećeg vlaka i promatram kako se rubovi grada lagano pretvaraju u ogromne nebodere, hotele, tornjeve... Ovaj vlak nije podzemni, pa vidim i što se dešava na uličicama. Kaos tržnica, mravinjak ljudi, hrane, mirisa pa sve do poslovnih dijelova elitnih hotela i zabavljališta bogatih. U mojem vagonu par poslovnjaka, po stilu odjevanja pretpostavljam Japanci, uredno obrijani u strogom poslovnom dres-kodu, par lokalaca u japankama, i samo šačica putnika sa zapada. Svako žuri nekud sa samo njemu poznatim ciljem. Phaya Thai – posljednja postaja sky traina i mjesto gdje tražim taksi. Obično izbjegavam korištenje taksija, volim se služiti lokalnim prijevozom, poput vlakova ili buseva, ali danas nemam opcija. Znojan, umoran, smrdljiv i željan odmora - lovim prvi taksi. Roze boje, s raznim natpisima i šarenim naljepnicama kojeg vozi bucmasti stariji gospodin.

„Sawa-deeKarp!“pozdravljam taksista.
Klimanjem glave vraća pozdrav i upitno diže glavu signalizirajući mi da mu guknem adresu.
„Samsen Soi 6?“

Trzanjem glave pokazuje mi da uđem. Ahhh... Klima! Svaka čast bangkokšim taksistima. Osim što su jeftini, spašavaju vas barem na tren od vrućine i kaosa koji se događa van njihovih prozora. Prolazimo kroz meni već poznate ulice, kraj znanih mjesta gdje su se skupljale lijepe uspomene tokom zadnjeg puta, pokraj poznatog divljeg Khaosana i par ulica dalje udaljenog hostela u kojem me čeka jedan stari prijatelj. Born Free Hostel – slatki maleni hostel skriven u mirnoj uličici koje Tajlanđani zovu Soi. Svaka glavna ulica ima tisuće sojeva koji se protežu do drugih i tako tvore mrežu i središte Bangkoka. Stigli smo. Plaćam taksistu, uzimam stvari i stupam u mali hostel, čiji ulaz krase razne egzotične biljke i malena simpatična terasa koja pruža zaklon od tajlandskog sunca.

„Hey Nik! Welcome back to Bangkok buddy!“ – čujem glasno vikanje prijatelja s kojim sam prošao pola Tajlanda. Priča se nastavlja...

  • #savjeti za putovanja
  • #Nikola Lesar
  • #bangkok
  • #tajland
  • #Moskva
  • #budimpešta
  • #masterchef
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Wellness u dvorcu: plemićki odmor neočekivano blizu
Oglas
Wellness u dvorcu: plemićki odmor neočekivano blizu
Baš naš Advent ponuda i program 2025.
Baš naš Advent
Jela koja ćemo jesti na glavnom zagrebačkom trgu ovog adventa
Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?
Gogoši
Nije sve u punjenju: Jeste li već kušali rumunjske krafne?
11 vrsta hrane koja se najviše krivotvori: Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak
I u Hrvatskoj
Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak: 11 vrste hrane na koju trebate pripaziti
Longyearbyen na Svalbardu: Grad u kojem su zabranjene mačke i umiranje
Nije za zimogrozne
Život na sjeveru: Grad u kojem je zabranjeno imati mačku i umrijeti
Gdje dočekati 2026.? Tri nova razloga da pobjegnete iz rutine i uđete u godinu uz stil, glazbu i wellness
Sretna, sretnija...
Gdje dočekati 2026.? Tri nova razloga da pobjegnete iz rutine i uđete u godinu uz stil, glazbu i wellness
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ekskluzivno
Provjereno otkriva: Thompsonovi objekti u Čavoglavama izgrađeni bez ijednog dokumenta
Horor na istoku Hrvatske: Odgojiteljica uhićena zbog upoznavanja djece s pornografijom
MLAĐA OSOBA
Horor na istoku Hrvatske: Odgojiteljica uhićena zbog širenja dječje pornografije
U Zagrebu izbodena časna sestra: Završila u bolnici, pokrenuta istraga
Policija na terenu
Novi detalji napada na časnu sestru: Sama došla u bolnicu, otkriveno u kakvom je stanju
show
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
Objavljen program dočeka Nove 2026. u Zagrebu
Tko su izvođači?
Zna se tko će u Zagrebu nastupati na dočeku Nove 2026.!
Danijela Dvornik pokazala dnevni boravak koji je ukrasila za blagdane
''naradila sam se!''
Danijela Dvornik pokazala svoj dnevni boravak: ''Traje ova moja generalka!''
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Rimac pokazao kako napreduju robotaksiji: Htjeli ste ih vidjeti? Evo ih!
Odgovorio kritičarima
Rimac pokazao kako napreduju robotaksiji: Htjeli ste ih vidjeti? Evo ih!
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
Skandal pred Svjetsko prvenstvo! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
opa!
Skandal prije Svjetskog prvenstva! Država koja se plasirala odlučila je bojkotirati ždrijeb
Procurio izgled dresa Vatrenih za Svjetsko prvenstvo nakon izlaska iz tvornice
GOTOV DIZAJN
FOTO Procurio izgled dresa Vatrenih za Svjetsko prvenstvo nakon izlaska iz tvornice
Teška ozljeda Hajdukova dragulja, ove godine više neće zaigrati
KUD BAŠ ON?
Teška ozljeda Hajdukova dragulja, ove godine više neće zaigrati
tv
U dobru i zlu: Je li plan zaista tako dobar?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li plan zaista tako dobar?
Skrivena sudbina: Možda ima nade - hoće li ga uspjeti spasiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Možda ima nade - hoće li ga uspjeti spasiti?
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
11 vrsta hrane koja se najviše krivotvori: Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak
I u Hrvatskoj
Ono što kupujete u trgovinama vjerojatno je lažnjak: 11 vrste hrane na koju trebate pripaziti
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Istražili smo: Kako su poslovale državne tvrtke čiji su direktori smijenjeni u jednom danu?
Iznenađujuće
Istražili smo: Kako su poslovale državne tvrtke čiji su direktori smijenjeni u jednom danu?
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Kolač mjeseca studenog: Kolač od maka i vanilije
Kolač od maka
U studenom ste najviše pretraživale recept za ovakav kolač, božanstveno je kremast
Davorka Dalić u crnom puloveru i sivim hlačama
LIJEPO I NENAMETLJIVO
Davorka Dalić spojila je čupavi pulover i raskošne hlače, rezultat je lijepo i nenametljivo svečano izdanje
sve
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
Kolač mjeseca studenog: Kolač od maka i vanilije
Kolač od maka
U studenom ste najviše pretraživale recept za ovakav kolač, božanstveno je kremast
Slika nije dostupna

'Putopis jednog kuhara': Songkran – vodeno ludilo

Naš putujući MasterChef Nikola Lesar konačno je dočekao prvi, pravi i najveći tajlandski festival - Songkran! Radi se o tajlandskoj Novoj godini koja se tradicionalno slavi sredinom travnja, iako ima i „manjih“ verzija ovog ludila i u ostatku JI Azije. Tajland je ove godine ušao u svoju 2557. godinu, petstotinjak su godina ispred nas, a kako to izgleda na cesti među ruljom...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Moj tajlandski kvart

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Songkran – vodeno ludilo

  • Advent u Europi - 4 Odabrano
    Advent u Europi

    Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close