Nalazi se sjeverno od Bejruta, a poznat je pod čak dva imena - Jbail i Biblos. To je zaista grad koji 'priča priču'. Star je gotovo deset tisuća godina i ima najduži kontinuitet naseljenosti na svijetu. Prema vjerovanju, grad je osnovao kaneanski bog El, sin Kronov. Od samog ulaska u grad možete vidjeti drevne ruševine koje su za sobom ostavili Feničani, a ako prođete centrom grada, stići ćete u luku koja ovdje stoji već tisućama godina.

Biblos je poznat i kao mjesto gdje je izumljeno latiničko pismo, kako bi trgovcima pojednostavnilo trgovanje u Europi. Upravo je po tome i dobio grčku varijantu imena: Biblos, od biblion (papirus, knjiga). Prije latinice, na području današnjeg Libanona koristilo se egipatsko pismo, hijeroglifi, koje nije bilo previše praktično trgovcima koji trgovali diljem Europe. Upravo je iz te luke, s novoizumljenom pismom, čovjek pod imenom Kudmus isplovio u Grčku. To je prvi put da je Europa došla u doticaj s latiničkim pismom, koje, izmijenjeno, i danas koristimo.

Pogledajte fotografije ovog predivnog gradića te saznajte zašto je tako popularan među domaćim, ali i stranim posjetiteljima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju