Neke stvari volite ili mrzite, teško da ima sredine. Jedna od tih stvari je i arhitektonski stil poznat pod nazivom brutalizam. Izvorno popularna od 50-ih do 70-ih 20. stoljeća, brutalistička arhitektura doživljava revival, koji najviše traže – imućni. A mi smo si dali truda i pronašli neke od sjajnih primjere te arhitekture…

Knjižnica Geisel, La Jolla (SAD)

Dizajnirana od strane arhitekta Williama Pereire i izgrađena 1970. godine, knjižnica Geisel u La Jolli u Kaliforniji nazvana je po jednom od najpoznatijih stanovnika San Diega, dječjem piscu dr. Seussu. Iako se čini da brutalistička arhitektura nije nešto što biste povezali s čovjekom koji nam je ostavio "Kako je Grinch ukrao Božić", Dr. Seuss je bio prilično osebujan. Zgrada je domaćin golemoj zbirci njegovih djela, uključujući veliku brončanu statuu Mačka u šeširu, koja postoji u kontrastu s okolinom.

Mišji bunker Mišji bunker (Foto: Getty Images)

Mišji bunker, Berlin

Središnji životinjski laboratorij Slobodnih sveučilišta u Berlinu, nazvan "Mišji bunker", kultni je primjer brutalističke arhitekture koji su dizajnirali Gerd i Magdalena Hanska. Dovršen je 1981. u svrhu pokusa na živim životinjama. Sa svojim otkrivenim cijevima koje podsjećaju na topove na nasukanom bojnom brodu, dizajn ove zgrade nije bio dobro prihvaćen u svoje vrijeme, ali je naišao na obnovljeno poštovanje od mnogih koji cijene brutalističku arhitekturu. Budući da se više ne koristi za namjeravanu svrhu, ovaj bunker je bio predviđen za rušenje, ali je spašen peticijom. Zgrada se ipak koristila kao mjesto u filmu Blade Runner 2049.

Rusko veleposlanstvo, Havana

Poput masivnog betonskog mača zabodenog u zemlju, Veleposlanstvo Rusije u Havani na Kubi opasno se nadvija nad okolnim veleposlanstvima. Predstavlja snažne odnose koje Sovjetski Savez i, kasnije, Ruska Federacija imaju sa svojim dugogodišnjim saveznikom. Dizajnirao ju je arhitekt Aleksandr Rochegov, gradnja je trajala deset godina, a zgrada je dovršena 1987. Iako bi mnogi mogli tvrditi da je zgrada isključivo konstruktivističkog dizajna, ne može se poreći da se arhitektonske značajke svojstvene konstruktivizmu značajno preklapaju s brutalističkim arhitektura. Izvorno dizajnirana da prenese osjećaj sovjetske moći, raspad Istočnog bloka i pad Sovjetskog Saveza značili su da će ova zgrada služiti kao Veleposlanstvo Ruske Federacije.

Zgrada parlamenta Zgrada parlamenta (Foto: Getty Images)

Zgrada parlamenta, Dhaka

Ovaj kompleks, koji se prostire na 200 hektara, jedan je od najvećih parlamentarnih kompleksa na svijetu. Njegova središnja zgrada zapanjujuće je veličine, a koncentrični dizajn omogućuje da se dvorana parlamenta nalazi izravno u središtu zgrade. Vanjski dizajn je jednostavan, sa zidovima isprekidanim duboko uvučenim trijemovima i masivnim geometrijskim oblicima koji služe kao prozori. Umjetna rasvjeta unutar zgrade projektirana je tako da ne smeta prirodnoj svjetlosti koja ulazi u zgradu. Izgradnja je započela u listopadu 1964., ali je dovršena tek 1982., jer se Bangladeš morao suočiti s turbulentnim odvajanjem od Pakistana. Dizajner, Louis Khan, nažalost nije doživio konačno otkrivanje svog rada.

Wotrubina crkva, Beč

Crkva Presvetog Trojstva poznatija je kao “Wotrubina crkva” po svom vizionarskom dizajneru Fritzu Wotrubi. Struktura je dizajnirana oko jezgre od 152 betonska bloka različitih veličina povezanih na naizgled slučajan način. Jednostavne, neukrašene staklene ploče popunjavaju praznine u strukturi, dopuštajući svjetlosti da uđe, čineći da zgrada izgleda svjetlije iznutra nego što bi se moglo vjerovati izvana. Nema vidljivog prednjeg dijela zgrade, a zrake svjetlosti koje ulaze križaju se jedna s drugom, stvarajući uzorak svjetlosti koji se mijenja tijekom dana. Dizajner, Fritz Wotruba, bio je kipar i umjetnik koji je zatražio pomoć arhitekta Fritza Gerharda Mayera na ovom projektu dovršenom 1976. Nažalost, Wotruba je umro 1975. i stoga nije mogao vidjeti plodove svog rada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju