„Mjesto za urbani otpor“, „Anarhističko utočište Atene“, „Sukob policije i prosvjednika“… Ovo su samo neki od naslova svjetski poznatih medija koji su izvještavali o situaciji u Ateni. Većina nas se vjerojatno sjeća masovnih prosvjeda i nereda u Grčkoj prije desetak godina, a jedan od kvartova Atene igrao je tada važnu ulogu.

Obilježen kao utočište anarhista i prosvjednika te mala država za sebe, Exarcheia (ili Exarchia, oba naziva su u upotrebi) je postala simbol borbe i mladih, buntovnih Grka. Nećete ju baš vidjeti u turističkim vodičima i vjerojatnije ćete dobiti preporuku da ju zaobiđete nego posjetite. No, upravo to „zabranjeno voće“ s godinama je počelo privlačiti sve više stranaca.

Tamo gdje je najpopularniji koktel - Molotovljev

Sam kvart nalazi se u širem centru grada. Od Agore do njega potrebno je svega pola sata pješke. Već na ulazu u kvart jasno je da ulazite u blago rečeno živopisnu zonu. Prizemlja zgrada šarena su od dućana, kafića i gyros restorana te milijuna grafita i murala – ulična umjetnost ovdje je na steroidima, a gotovo uvijek nosi političku poruku.

Plakati na zidovima obavještavaju o nadolazećim događanjima: najčešće su to koncerti, predavanja i prosvjedi (nešto za dušu, nešto za um i nešto za državu). Centar se nalazi na istoimenom trgu gdje možete pronaći brojne klubove, pubove i restorančiće, a za toplih dana park vrvi mladima koji se ovdje zabavljaju uz glazbu.

Prošećete li večernjim satima kroz Exarchiju, nemojte se iznenaditi ako ugledate grupe ljudi koji sjede za okruglim stolovima nasred ulice ili parka. Zvuči kao klišej, ali ovdje je politika uvijek aktualna tema pa možete pretpostaviti oko čega se vode užarene debate i vjerojatno nećete pogriješiti.

Brojni prazni stanovi, garaže i poslovni prostori koriste se kao uredi raznih organizacija, mjesta za kulturna događanja, domovi za skvotere i beskućnike ili javne kuhinje i ljekarne za socijalno ugrožene članove društva.

Policija uglavnom ne zalazi jer svaki ulazak garantira probleme, pa po potrebi stoje na rubovima kvarta. Interveniraju u ekstremnijim slučajevima i tijekom većih sukoba.

Surov dodir realnosti

Iako definitivno nije turistički ušminkana destinacija, ovdje ima sadržaja za one koji su spremni na malo radikalniji doticaj sa stvarnošću. Kina na otvorenom, ulična umjetnost koja propituje siromaštvo, izbjegličku krizu i politiku, umjetničke izložbe, dućani stripova i starih ploča…

U medijima se već nekoliko puta pisalo o Ateni kao „novom Berlinu“ – no, to radije nemojte spominjati u Exarchiji. I to ne zbog grčko-njemačkog natezanja oko novčanika, već gentrifikacije na koju gledaju poprijeko. Gnjev usmjeren na "apartmansko" profiterstvo dok Grci nemaju krov nad glavom, poprimio je oblik parola na ulazu u kvart: „Simpatizeri pretvaranja svega u apartmane za iznajmljivanje, vratite se kućama. Ovdje smo u klasnom ratu.“

Voljeli ju ili ne, dio je moderne Atene i njenog života. Oni koji traže romantičnu Grčku iz povijesnih udžbenika vjerojatno će poslušati savjete i zaobići Exarchiju, no onima koji žele stvarniju sliku Atene, dublji uvid u alternativnu scenu i političke snage koje mijenjaju društvo, posjet Exarchiji će definitivno otvoriti oči.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju