Nije neka avantura ni hrabrost otputovati u Pariz ili na Bali, stoga iskusni putnici često traže veće izazove od popularnih i svima poznatih turističkih destinacija. Mnogi avanturisti žele istražiti neka opasna područja, bilo da su ona predmet međunarodnog spora ili pod okupacijom neke druge države, no zov avanture jednostavno je jači. Ovo je priča o nekim takvim krajevima svijeta, gdje u pravilu hodočaste samo najhrabriji...

Palestina

Već desetljećima Palestina je jedan od svjetskih teritorija gdje je napetost nažalost – konstanta. Iako možda nije tipično turističko odredište, ipak je dom za 5 milijuna ljudi, a unatoč uvriježenom mišljenju, i nije ju toliko nesigurno posjetiti. Područje Palestine okruženo je Izraelom, obuhvaća pojas Gaze i Zapadnu obalu, ali kako je Gaza za turiste i dalje zatvorena, jedina prilika za posjet je ona Zapadnoj obali, u kojoj od 2005. traje razdoblje – relativnog mira. Od gradova nezaobilazan je posjet Betlehemu, u kojem ćete naći obilje palestinskih jela, a vjerovali ili ne, na Zapadnoj obali naći ćete i – vrhunsko pivo.

Tibet

Iako vas je većina čula za Dalaj lamu, priča o Tibetu široj publici manje je poznata. Tibet je pod kineskom okupacijom punih 70 godina. Kineskim upravljanjem, godinama je i rušen kulturni identitet tog područja, tako da i sadašnji duhovni vođa (Dalaj lama) "vodi" zemlju iz egzila u Indiji. Kao strani turist, Tibet jedino možete posjetiti vođenim obilaskom, a za to trebate i tibetansku i kinesku vizu, koje barem za potrebe obilaska, nije teško dobiti. Jednom kad dođete, uronit ćete u čarobni svijet palača, samostana, sela i ostalih nevjerojatnih ljepota.

Abhazija

Za mnoge i samo putovanje u Gruziju predstavlja izazov. Ipak, pravi avanturisti na to će samo odmahnuti rukom, osim ako nije riječ o sjeverozapadnoj regiji Abhaziji, smještenoj između Gruzije i Rusije na Crnom moru. Abhazija se '91., nakon raspada SSSR-a, pokušala odvojiti od Gruzije, a to je dvije godine kasnije i uspjela, a '99. je proglasila i neovisnost. Ipak, spor je i dalje prisutan jer nema puno zemalja koje su priznale Abhaziju, a Gruzija i dalje polaže pravo na taj teritorij. U doba Sovjetskog Saveza ta je regija bila poznato turističko središte (bar na razini SSSR-a), a tu su ostaci zapanjujuće bizantske, ali i sovjetske arhitekture. Dobivanje vize nije toliko teško, pa ako želite nešto izazovno i drugačije, pravac Abhazija...

Krim

Poluotok na Crnom moru od 2014. nalazi se pod ruskom kontrolom, te ga Rusi smatraju svojim, dok Ukrajinci, naravno, i dalje na njega polažu prava, u čemu ih podupiru i Ujedinjeni narodi. Za dolazak na Krim potrebna je ruska viza, no preporučujemo da nakon posjete Krimu ne žurite u Ukrajinu. Naime, vide li primjerice u Kijevu da ste bili na Krimu, smatrat će da ste ilegalno došli na njihov teritorij, što bi za posljedicu moglo imati vaš završetak iza rešetaka. U svakom slučaju, ako uspijete posjetiti Krim, slobodno nas se sjetite kojom zgodnom razglednicom.

Ceuta

Iako se nalazi u Maroku, Ceuta je definitivno dio Španjolske. Radi se o španjolskoj enklavi smještenoj ravno prekoputa Gibraltara, na samom sjeveru Afrike, tj. Maroka. Spor oko teritorija traje dugo te Marokanci smatraju kako je enklava dio kolonijalističke politike i da bi Španjolci teritorij trebali vratiti, no Španjolcima ne pada na pamet odreći se teritorija kojim upravljaju već više od 600 godina. Unatoč zemljopisu, tragovi španjolske kulture itekako su jasni – katedrale i spomenici imaju europsku estetiku, a valuta kojom se plaća je euro. Kopnenim putem Ceuta je dostupna samo iz Maroka, dok je morskim do nje moguće doći iz španjolskog grada Algecirasa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju