Losar je tibetanski naziv za novi početak i obnovu, ali i novu godinu – slavlje koje se danima slavi u veljači ili ožujku i ima značajno mjesto u kulturi i tradiciji te zemlje. Ove godine Losar je započeo 28. veljače, a prvi dani proslave rezervirani su za pripremu poslastica koje donose sreću u novoj godini.

"Svake godine milijuni budista u Tibetu, Nepalu, Butanu, Indiji i drugim krajevima slave Losar (lo znači 'godina', a gsar znači 'nova'). Taj 15-dnevni festival održava se na prvi dan tibetanskog lunarnog kalendara i slavi obnovu i nove početke. Prva tri dana festivala smatraju se najvažnijima, kada vjernici posjećuju samostane, daruju svečane marame, primaju blagoslove cijenjenih tibetanskih učitelja ili lama te s prijateljima i obitelji pripremaju posebna jela, a ponajprije khapse", piše BBC.

Kako se rade khapse

U brojnim samostanima žene i muškarci marljivo rade, sagnuti nad dugim stolovima, vješto miješajući, valjajući i režući tijesto na tanke pravokutne trake. Svaka traka ima prorez u sredini kako bi se tijesto moglo oblikovati u vrpcu. Ritmično lupanje tijesta prekida pucketanje ulja koje vani cvrči u velikoj posudi, dok dječaci i djevojčice pretvaraju trake od tijesta u pržene khapse (kha zas), slatku, hrskavu grickalicu za koju se smatra da donosi ljubav, mir i spokoj.

Tibet - 4 Tibet - 4 (Foto: Profimedia)

Sama priprema je umjetnost, ali i mukotrpan proces. Tijesto od pšeničnog brašna, maslaca, šećera i ulja mijesi se, valja i oblikuje u cvjetove, čvorove i pletenice prije nego što se stavi u ghee (pročišćeni maslac) i potom prži.

Ta zajednička aktivnost traži mnogo ruku kako bi se pripremile dovoljne količine slastica za obitelj, prijatelje, kao i siromašne ljude koji nemaju za hranu. Khapse se najprije prinose božanstvima, a potom dijele drugima.

Prvi komad khapsa nikome se ne daje, nego se oblikuje tako da podsjeća na škorpiona. Potom se isprži i stavi negdje izvan kuhinje dok ne prođe proslava kako bi otklonio lošu sreću prilikom pripreme slastica. Tradicionalno se vjeruje da priprema khapsa može predvidjeti uspjeh u nadolazećoj godini; tako se, primjerice, prolijevanje ulja tijekom prženja smatra lošim znakom. Kako pripremiti khapse, pogledajte u videu. 

Od "onako" do bljak: Možete li pogoditi koja se hrvatska jela strancima baš i ne sviđaju? Dalmatinske kroštule Rožata Gulaš +0 Krvavice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju