Maqloubeh, jelo koje doslovnom prijevodu znači „naopako“, palestinski je specijalitet koji se priprema u posebnim prilikama. Iako postoji više varijacija na temu, u osnovi se radi od piletine, riže, patlidžana, cvjetače i nerijetko krumpira. No popularni su i recepti s janjetinom, kao i drugim povrćem, ovisno o kraju u kojem se priprema.
Pod drugim nazivima, složenac od riže, mesa i povrća koji izgleda poput kakve slane torte, možemo naći i u Libanonu, Siriji i Jordanu. Karakterističan izgled jela dobiva se tako da se složenac nakon pečenja preokrene, prilikom čega treba biti oprezan s vrućom posudom kako biste spriječili nezgode u kuhinji.
Jela od riže - 3 (Foto: Shutterstock)
Sastojci za naopaki složenac:
- 500 g otkoštenih pilećih zabataka
- 3 glavice luka
- 1/2 žličice pimenta
- 3 žličice baharat mješavine začina
- 1 žličica sumaka
- sitno naribana korica 2 limuna
- 400 g cherry rajčica
- 400 g basmati riže
- 750 ml pilećeg temeljca
- peršin za ukrašavanje
Priprema složenca:
- Rižu namočite u vodi deset minuta pa procijedite. Luk nasjeckajte na tanke ploške. Zagrijte 1/3 šalice (80 ml) ulja u velikom loncu. Dodajte luk i posolite pa kuhajte uz miješanje 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i lagano se karamelizira. Izvadite ga šupljikavom žlicom u posudu.
- U lonac dodajte piletinu, začine i koricu limuna pa pržite uz miješanje 3-4 minute. Premjestite piletinu u zdjelu s lukom.
- Dodajte rajčice u lonac i ulijte žlicu ulja. Rasporedite polovicu riže, zatim dodajte mješavinu piletine i luka. Dodajte preostalu rižu, pileći temeljac i pustite da prokuha. Smanjite vatru na najnižu i poklopite. Kuhajte 30 minuta, isključite vatru i pustite da se kuha na pari, pokriveno, 10 minuta ili dok riža ne postane rahla i kuhana s lagano karameliziranom koricom na dnu. Prema želji poslužite tako da lonac oprezno okrenete na veliki tanjur ili pladanj i posipajte sjeckanim peršinom.
Prošao je rok trajanja? 5 vrsta hrane s kojima riskiramo ako ih jedemo nakon naznačenog datuma +0