Maqloubeh, jelo koje doslovnom prijevodu znači „naopako“, palestinski je specijalitet koji se priprema u posebnim prilikama. Iako postoji više varijacija na temu, u osnovi se radi od piletine, riže, patlidžana, cvjetače i nerijetko krumpira. No popularni su i recepti s janjetinom, kao i drugim povrćem, ovisno o kraju u kojem se priprema.

Pod drugim nazivima, složenac od riže, mesa i povrća koji izgleda poput kakve slane torte, možemo naći i u Libanonu, Siriji i Jordanu. Karakterističan izgled jela dobiva se tako da se složenac nakon pečenja preokrene, prilikom čega treba biti oprezan s vrućom posudom kako biste spriječili nezgode u kuhinji.

Jela od riže - 3 Jela od riže - 3 (Foto: Shutterstock)

Sastojci za naopaki složenac:

  • 500 g otkoštenih pilećih zabataka
  • 3 glavice luka
  • 1/2 žličice pimenta
  • 3 žličice baharat mješavine začina
  • 1 žličica sumaka
  • sitno naribana korica 2 limuna
  • 400 g cherry rajčica
  • 400 g basmati riže
  • 750 ml pilećeg temeljca
  • peršin za ukrašavanje

Priprema složenca:

  1. Rižu namočite u vodi deset minuta pa procijedite. Luk nasjeckajte na tanke ploške. Zagrijte 1/3 šalice (80 ml) ulja u velikom loncu. Dodajte luk i posolite pa kuhajte uz miješanje 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i lagano se karamelizira. Izvadite ga šupljikavom žlicom u posudu.
  2. U lonac dodajte piletinu, začine i koricu limuna pa pržite uz miješanje 3-4 minute. Premjestite piletinu u zdjelu s lukom.
  3. Dodajte rajčice u lonac i ulijte žlicu ulja. Rasporedite polovicu riže, zatim dodajte mješavinu piletine i luka. Dodajte preostalu rižu, pileći temeljac i pustite da prokuha. Smanjite vatru na najnižu i poklopite. Kuhajte 30 minuta, isključite vatru i pustite da se kuha na pari, pokriveno, 10 minuta ili dok riža ne postane rahla i kuhana s lagano karameliziranom koricom na dnu. Prema želji poslužite tako da lonac oprezno okrenete na veliki tanjur ili pladanj i posipajte sjeckanim peršinom.

Prošao je rok trajanja? 5 vrsta hrane s kojima riskiramo ako ih jedemo nakon naznačenog datuma Popečci od tune Bruschette sa slanim srdelama Salata +0 Pripazite na rok trajanja kvarljive hrane

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju