Flynn McGarry je kulinarska zvijezda u Americi, a ima tek 17 godina. Ovaj tinejdžer iz Los Angelesa počeo je kuhati kao desetogodišnjak jer mu je nedostajalo kuhane hrane kod kuće. Zbog zaposlenosti oba roditelja Flynn je često bio prisiljen jesti sendviče ili obroke iz dostave.

Upravo zato počeo je tražiti kuharske video klipove na YouTubeu te recepte na internetskim blogovima koji su mu pomogli da svlada pripremu jednostavnijih jela.

Kada je kao 11-godišnji dječak na dar dobio kuharicu 'The French Laundry' Thomasa Kellera zaljubio se u vrhunsku gastronomiju, a njegova su jela postala komplicirana i puna mašte. Ubrzo je meso pripremao sous-vide tehnikom, a hranu servirao uz pomoć pincete.

 

Lobster, fermented nectarine, avocado, toasted amaranth, eggplant

A photo posted by Flynn McGarry (@diningwithflynn) on


Da bi podržali svojeg sina u samostalnom učenju kuharskog zanata Flynnovi roditelji su kupili indukcijske ploče, japanski gril, aparat za vakumiranje i kuhanje u parnoj kupelji, te ih instalirali u njegovoj spavaćoj sobi koje je mogao koristiti nakon što bi napisao zadaću.

Kuharska EUREKA
S 12 godina iz roditeljskog je doma počeo organizirati specijalne večere gurmanskog kluba EUREKA za koji je priređivao hranu u desetak sljedova. Okus hrane i vještina u kuhinji ovoga čuda od djeteta ubrzo se proširila gastronomskim krugovima, a Flynn je bio pozvan da kuha u pop up restoranima u Los Angelesu, San Franciscu, Seattleu i New Yorku.

'Ne poistovjećujem se s Mozartom, ali mislim da imam malo prirodnog talenta... na neki način sam poseban jer moji osjetilni pupoljci rade vrlo dobro. Kao i svako drugo čudo od djeteta, radio sam nevjerojatno mnogo na svojem talentu,' izjavio je za medije Flynn McGarry.

Time Magazine ga je 2014. godine stavio na ljestvicu 25 najutjecajnijih tinejdžera svijeta, a postao i najmlađa osoba na slavnoj Zagatovoj ljestvici najboljih kuhara mlađih od 30 godina. Unatoč tome, ne nalazi uvijek na prihvaćanje i komplimente svoje struke.

 

A photo posted by Flynn McGarry (@diningwithflynn) on


Bura negodovanja mladog je kuhara snašla nakon što se prošle godine našao na naslovnici prestižnog New York Times Magazina. Laskavi članak nadahnuo je neke kuhare poput Davida Santosa da omalovaže Flynnov uspjeh, te ustvrde kako su uvrijeđeni što se ovog mladića uopće naziva chefom jer mu nedostaju mnoge godine iskustva znojenja u kuhinji.

Večera od 16 sljedova po 1000 kuna
Unatoč godinama, Flynn ima višegodišnje kuharsko iskustvo koje je stekao radeći pod chefom Krisom Morningstarom u restoranu 'Ray's and Stark Bar' i chefom Danielom Hummom u restoranu 'Eleven Madison Park'.

Kuhao je i u poznatim gastro lokacijama poput 'Alinee', 'Nexta' i restorana 'Modernist Cuisine' u Seattleu. Neko vrijeme proveo je i slavnim europskim restoranima 'Maemo' iz Osla i 'Geranium' iz Kopenhagena.

 

A photo posted by Flynn McGarry (@diningwithflynn) on


Osebujni 17-godišnjak preselio je u New York gdje radi na planovima da otvori vlastiti restoran do 2017. godine koji bi posluživao novu američku hranu. Njegove egzotične kreacije od 18. listopada ove godine se mogu kušati u sklopu bara Kava u ulici Washinton na broju 803, gdje od utorka do subote priprema degustacijski slijed EUREKA u intimnom okruženju za dvije grupe od po osam osoba.

Na jelovniku će se naći 16 sljedova poput gusje jetre s dunjom i kikirikijem, kamenice poširane u vlastitom soku sa svježim tofuom i korama od krumpira ili pak gulaš od rakovog mesa s grejpfrutom i ružom. Mjesto se mora unaprijed rezervirati, a večera stoji 160 američkih dolara, odnosno oko 1000 kuna bez uključenog pića. 

 

A photo posted by Flynn McGarry (@diningwithflynn) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju