U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Karlobag - 7 Susret Velebita i valova Gdje Lika ljubi more: Gradić koji vole bajkeri, planinari i obožavatelji pustih plaža

Dnevno bi žene trebale unijeti minimalno 22 grama ovih vrijednih hranjivih tvari, dok preporučena doza za muškarce varira od 30 do 38 grama. Evo gdje ih sve možete naći i kako ih kombinirati.

1. U stotinu grama kuhane leće nalazi se 7,8 grama prehrambenih vlakana, pa svakako uvrstite ovu vrijednu zrnatu mahunarku na jelovnik, bez obzira kuhate li ju u sklopu variva, ili kao prilog mesu i ribi.

2. Zdravlje čuva i grah; u stotinu grama kuhanog graha skriva se oko 7,5 grama ovih vrijednih elemenata. Pripremite od njega varivo, namaz ili salatu s dodatkom bučinog ulja.

3. Artičoka je povrće s najvećom koncentracijom vlakana – prosječni plod srednje veličine ima čak 10,3 grama vlakana. Grilajte je i dodajte toplo-hladnim salatama, ili ju stavite na omiljenu pizzu.

4. Kakav bi to bio rizi-bizi bez sočnog graška? U stotinu grama ovih povrtnih bobica krije se 4,4 grama prehrambenih vlakana.


5. U svakodnevnoj potrazi za zdravim namirnicama nemojte zaboravljati niti na voće. Jeste li znali da se u kruški prosječne veličine skriva čak 5,5 grama prehrambenih vlakana?

6. Bobičasto voće dobar je izvor prehrambenih vlakana. U stotinu grama sirovih malina nalazi se oko 4 grama, a istoj količini borovnica 3,8 grama ovih vrijednih tvari.

7. Polovica sirovog avokada krije čak 6,7 grama prehrambenih vlakana, pa svakako uključite ovu egzotičnu namirnicu u svoj tjedni jelovnik.

U našoj fotogaleriji potražite kulinarsku inspiraciju za kuhanje s ovim vrijednim izvorima prehrambenih vlakana. Dobar tek!