Dnevno bi žene trebale unijeti minimalno 22 grama ovih vrijednih hranjivih tvari, dok preporučena doza za muškarce varira od 30 do 38 grama. Evo gdje ih sve možete naći i kako ih kombinirati.

1. U stotinu grama kuhane leće nalazi se 7,8 grama prehrambenih vlakana, pa svakako uvrstite ovu vrijednu zrnatu mahunarku na jelovnik, bez obzira kuhate li ju u sklopu variva, ili kao prilog mesu i ribi.

2. Zdravlje čuva i grah; u stotinu grama kuhanog graha skriva se oko 7,5 grama ovih vrijednih elemenata. Pripremite od njega varivo, namaz ili salatu s dodatkom bučinog ulja.

3. Artičoka je povrće s najvećom koncentracijom vlakana – prosječni plod srednje veličine ima čak 10,3 grama vlakana. Grilajte je i dodajte toplo-hladnim salatama, ili ju stavite na omiljenu pizzu.

4. Kakav bi to bio rizi-bizi bez sočnog graška? U stotinu grama ovih povrtnih bobica krije se 4,4 grama prehrambenih vlakana.


5. U svakodnevnoj potrazi za zdravim namirnicama nemojte zaboravljati niti na voće. Jeste li znali da se u kruški prosječne veličine skriva čak 5,5 grama prehrambenih vlakana?

6. Bobičasto voće dobar je izvor prehrambenih vlakana. U stotinu grama sirovih malina nalazi se oko 4 grama, a istoj količini borovnica 3,8 grama ovih vrijednih tvari.

7. Polovica sirovog avokada krije čak 6,7 grama prehrambenih vlakana, pa svakako uključite ovu egzotičnu namirnicu u svoj tjedni jelovnik.

U našoj fotogaleriji potražite kulinarsku inspiraciju za kuhanje s ovim vrijednim izvorima prehrambenih vlakana. Dobar tek!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju