Ove godine francuski je turist morao platiti kaznu od 1500 kuna jer je pokušao pobjeći s punim ruksakom drevnih artefakata. Iz kuće cara Tiberija je uzeo 13 komada mramora i terakote. Uvjetno je pušten jer nije imao sličnih prekršaja, a policiji je objasnio kako si je vrijedne ostatke ponio za uspomenu. Policija ulaže golem trud da bi obranila povijesno blago od profesionalnih lopova i nestašnih turista. 

Drevni grad uništen je još 79. godine prije naše ere erupcijom Vezuva. Neki su to nazvali bijesom bogova, ali turisti koji su sve ove godine punili džepove ruševinama Pompeja sve donedavno nisu mislili tako. Ipak, zadnjih se godina nešto promijenilo…

Pompeji Pompeji (Foto: Getty Images)

Naime, turisti koji su godinama u sebi imali kleptomanske potrebe i uspješno ih realizirali na ruševinama Pompeja u zadnje vrijeme žale zbog krađa. Dio turista predmete iz Pompeja je i vratio tvrdeći kako su prokleti. Posjetitelji su uglavnom kao ''trajnu'' uspomenu uzimali dijelove mozaika, murala, zidova…

Massimo Osanna, nadzornik tog arheološkog nalazišta, novinarima je rekao da poštom dobiva razne predmete, od malih kipova pa sve do amfora, uz najčešće pisma objašnjenja u kojima dojučerašnji ''posuđivači'' tvrde da ih je zadesilo prokletstvo.

A ''prokletstvo Pompeja'' stara je legenda o načinu zbog kojeg je došlo do erupcije Vezuva. Naime, ona govori da je do erupcije, tj. bijesa bogova došlo zbog toga što su legionari prilikom ulaska u grad uništili svete hramove, posvećene raznim bogovima štovanima u to vrijeme.

> Neobjašnjivi misteriji: 5 prekrasnih otoka koji skrivaju mračnu prošlost

U zadnjih nekoliko godina očito je došlo do ponovne pojave straha od prokletstva, pa je tako jedan Španjolac vratio brončanu statuu koju je ''zdrpio'' na nalazištu, uz objašnjenje kako je ona njemu i obitelji donijela ogromne probleme i nesreću. On nije jedini, jedna je Kanađanka vratila pločicu od terakote koju je uzela prije gotovo četrdeset godina, dok je bila na medenom mjesecu u Italiji. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju