Ne uzimaj ništa s Lokruma. Ni pero pauna, ni listić ubran u botaničkom vrtu, jer ono što si uzeo s otoka to njemu i dalje pripada. I donosi nesreću novom vlasniku. Savjet je to brojnih Dubrovčana, ponekad potaknut praznovjerjem, a ponekad poštovanjem prema jednom od najljepših otoka na Jadranu. Tijekom sezone brodići neumorno voze posjetitelje na Lokrum, ali ondje nitko osim čuvara ne provodi noć. Čim počne padati sunce, u misli onih koji su upoznati s legendom, vraća se predaja o ukletom otoku. Bilo je nekih koji su pokušali prespavati na otoku, ali malobrojni su oni kojima noćni krikovi pauna nisu utjerali strah u kosti.

Udovica s Bleda

Čarolija Bleda krije se dvjestotinjak kilometara sjeverozapadno od Zagreba i 50 kilometara od Ljubljanje, u prekrasnoj prirodi za koju su ponajviše zaslužne Julijske Alpe. Na jedinom slovenskom otoku možete posjetiti crkvu, pozvoniti zvonom i tako, prema legendi, ispuniti skrivenu želju. Prema otočnoj legendi, mlada udovica Poliksena, neutješna zbog gubitka muža, skupila je sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tijekom prenošenja zvona na otok brod je zahvatilo nevrijeme i zvono je potonulo. Nakon njezine smrti papa je na otok poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvijek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći.

Bled Bled (Foto: Thinkstock/Guliver)

Otok koji samo odabrani smiju posjetiti

Mediteransko more krije maleni otok, idealan za skrivanje blaga, koje se tamo navodno i nalazi. Ipak, teško je vjerovati da ćete ga ikada moći iskopati… Naime, otok Montecristo, koji je proslavio veliki francuski pisac Alexandre Dumas u svom romanu "Grof Monte Cristo" iz 19. stoljeća, čuva legendu o zakopanom blagu, koje je tamo skrio ni manje ni više, već Crvenobradi osobno. Samo tisuću turista godišnje, ili bolje reći sretnika, ima dozvolu za posjet ovom prirodnom raju. Ne trebamo ni govoriti kako postoji lista čekanja, tako da ako se sad upišete, računajte da ćete otok vidjeti tek za nekoliko godina.

Gaiola Gaiola (Foto: Profimedia.hr)

Vlasnike čeka smrt

Iako ga turisti obožavaju, Talijani imaju podvojena mišljenja o otoku Gaioli, koji nije naklonjen prema svojim vlasnicima. Bez obzira na prekrasan položaj i ljepotu, ondje nitko ne želi živjeti jer se boje prokletstva. Oni koji su poželjeli Gaiolu netragom su nestali, tragično poginulli ili nakon dolaska na otok financijski propali i izgubili sve što su imali.

Lokalno stanovništvo tvrdi kako je sve počelo s ekcentričnim pustinjakom kojeg su zvali "Čarobnjak". Priča o čarobnom otočiću nadomak Napulja podsjeća na misterij dubrovačkog Lokruma, na kojem nitko ne želi prespavati te čije su gospodare također snalazile svakojake nesreće. Oni koji su poželjeli Gaiolu netragom su nestali ili su tragično poginuli. Neki su nakon dolaska na otok financijski propali i izgubili sve što su imali. Gaiola je jednako zanimljiva pričom i izgledom. Sastoji od dva manja stjenovita otočića povezana uskim i kratkim kamenim mostom u obliku luka. Dio znanstvenika smatra da je most bio krov nekadašnjeg tunela ili umjetne špilje uklesane u stijenu.

Sentosa Sentosa (Foto: Getty Images)

Zastrašujuća Sentosa

Iza prekrasnih plaža, jahta, blještavih kockarnica i najljepših golf-terena u Aziji stoji mračna prošlost. Sentosa, otok nešto manji od pet četvornih kilometara, čije ime znači 'mir i spokoj', do 1972. godine bio je poznat kao "otok smrti s leđa" ili u originalu - Pulau Belakang Mati. Vrhunska turistička lokacija u Singapuru skriva jezive priče o Bugima, piratima i ratnicima koji su pljačkali otok i ubijali stanovnike. Zastrašujuća su i brojna ubojstva tijekom japanske okupacije. Na igralištu s 18 rupa pronađeno je oko 300 kineskih civila koji su pogubljeni tijekom operacije čišćenja stanovništva – Sook Ching. Odmaralište je poslužilo Japancima kao logor za britanske i australske zatočenike 1942. godine.

Misterij ruske podzemne željeznice koja se nalazi 200 metara ispod Moskve Moskva - 5 Moskva - 4 Moskva - 3 +1 Moskva - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju