Lijepa je Amerika, divna je i Australija, ali mi smo europatrioti i gotovo. Ovaj put vodimo vas na izlet kroz neke od najstarijih gradova Europe.

Yerevan, Armenija


Trideset godina prije osnutka Rima, naselje iz kojeg je kasnije nastao ovaj grad bilo je važno čvorište trgovačkih putova iz Azije u Europu. Grad su vremenom zauzimali Asirci, Rimljani, Perzijanci, Arapi, Mongoli, Turci i naposljetku Crvena armija.

Zadar, Hrvatska


I mi konja za trku imamo. Zadar su nekad davno naseljavali Liburni, a smatra se da je nastao 900 godina prije nove ere. U 17. i 18. stoljeću njime su vladali Mlečani i Turci, u Drugom svjetskom ratu Talijani, a konačno je oslobođen u Domovinskom ratu. Danas možete uživati u Donatu i Stošiji, ali i Morskim orguljama i Pozdravu suncu.

Cadiz, Španoljska

Ovaj grad na jugu Španjolske prvi put je spomenut 1100 godina prije nove ere. Korišten je kao baza za trgovinu mošusom, a kasnije i kao važna luka. Kolumbo je upravo iz njega isplovio na svoje drugo putovanje prema Americi, a ako se danas zateknete u njemu, toplo preporučujemo iskušavanje gastronomske ponude grada.

Lisabon, Portugal


Glavni grad Portugala 'živ' je već 3200 godina. Arheološka iskapanja su pokazala kako su grad nastanjivali Feničani, a kasnije su ga zauzeli Mauri i donijeli islamsku vjeru. Budućnost grada je pod upitnik došla u 18. stoljeću, kad je razorni potres porušio 2/3 grada i ubio četvrtinu populacije. Ipak, grad je sve preživio i danas slovi za popularno turističko odredište.

Larnaca, Cipar


Nije glavni, ali je najstariji grad na Cipru, a slavi otprilike 3300 rođendan. Kolonizirali su ga i Grci i Feničani, a pripadao je i perzijskom carstvu. Oduvijek je bio važna luka zbog izvrsnog položaja, a danas je postao i turističko središte te je na glasu kao jeftina i odlična destinacija. Još samo da se Turci i Grci prestanu natezati oko otoka…



Trikala, Grčka


5000 godina ima ovaj živahni starčić koji svoje ime duguje nimfi Trikke. Lokacija ga je dovela do statusa uspješnog grada, a u povijesti su ga osvajali Perzijanci i Rimljani. Ruševine Asklepijevog hrama i Koursoum džamija privlače turiste u Trikalu i dan danas.

Plovdiv, Bugarska

Tračani
su osnovali ovaj grad prije gotovo 6000 godina. Kasnije su ga zauzeli Makedonci i Rimljani koji su dosta zaslužni za njegov izgled. Ruševine iz tog doba itekako su vidljive pa u Plovdivu možete obići antički teatar, ali i stadion iz 2. stoljeća koji prima 30 tisuća posjetitelja.

Atena, Grčka

Glavni grad Grčke može se pohvaliti 7000 godina dugačkom tradicijom. U njemu se rodila demokracija, a iako je grad bio osvajan mnogo puta kroz povijest, nije nikad porušen, a ni njegovi stanovnici nisu prodavani u roblje. Periklo, Sofoklo, Sokrat i Hipokrat neki su od najpoznatijih Atenjana, uz naravno, Aristotela i Platona. Danas se turisti dive Akropoli, a iako Grčku trese snažna financijska kriza, gosti je i dalje ne zaobilaze.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju