Svakako se isplati propješačiti cijelu Savudriju, no jedno mjesto u ovom ribarskom mjestašcu na zapadu Istre ipak ima dodatnu dozu čarolije. Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Savudriji je svjetionik. Riječ je o najstarijem svjetioniku na Jadranu. Od Umaga je udaljen devet kilometara, ali predlažemo vožnju biciklom koja će vam sigurno ostati u pamćenju. Kao što se očekuje, i ovaj svjetionik pruža dozu mističnosti. Još važnije, iako nije potpuno nepristupačan, u njegovoj sjeni možete predahnuti, odmoriti i uživati u pogledu i atmosferi.

Savudrijski svjetionik Savudrijski svjetionik (Foto: Sandro Sklepić)

Svjetionik je prvi put zasvijetlio 1818. godine. Prema pisanju Turističke zajednice grada Umaga, svjetionik je projektirao arhitekt Pietro Nobile pod pokroviteljstvom austrijskog cara Franje I. U izgradnji se koristio kamen s obližnje obale, a prilikom izgradnje pazilo se i na vremenske neprilike pa je krovu posvećenja posebna pažnja kako ne bi nastradao čak ni za vrijeme najjačih bura. Legenda kaže da je austrijski grof Metternich sagradio svjetionik u znak ljubavi prema hrvatskoj ljepotici koja je nažalost preminula od teške bolesti prije nego je svjetionik bio dovršen.
 

Osim poznatog svjetionika koji svakako vrijedi vidjeti, mjesta za piknik u Savudriji ima napretek. Posebno će vas oduševiti pretežno stjenovita obala koju svakih nekoliko desetaka metara presijecaju šljunčane plaže. Odlučite li na šljunčanoj plaže prostrti deku i uživati u pikniku, možete biti sigurni kako vam ništa neće pokvariti odmor. Tada je i vrijeme za ukusne zalogaje. Predlažemo da u ruksaku ponesete suhomesnate proizvode, koji će uz ukusna peciva i autohtoni „Okusi zavičaja“ Istarski sir biti još jedan dodatan podsjetnik gdje se nalazite i koje je bogatstvo našeg zavičaja.

Okusi zavičaja - Dalmatinski pršut, istarski tvrdi sir, slatki vjenčići Okusi zavičaja - Dalmatinski pršut, istarski tvrdi sir, slatki vjenčići (Foto: Sandro Sklepić)


Savudrija se spominje prvi put u 12. stoljeću, a postoje dokazi o naseljenosti ovog mjesta još u kamenom dobu. Nikako ne želite biti jedan od onih koji će na neki način naštetiti ovom prirodnom i povijesnom fenomenu pa nije loše ponoviti pravila Hrvatske gorske službe spašavanja. Volonteri HGSS-a nisu aktivni samo u slučajevima nesnalaženja po planinama, već nas svojim aktivnostima neprestano podsjećaju i na odgovorno ponašanje u prirodi. Kako bi sve prošlo u najboljem redu simpatični i već svima poznati 'spasitelji' savjetuju da se prije odlaska na nepoznati teren dobro informirate o specifičnostima tog područja, da osvježite znanje o orijentaciji u prostoru, upoznajte se florom i faunom područja na koje putujete i zapamtite kako je paljenje vatre dopušteno samo na mjestima s oznakom za dozvoljeno roštiljanje.

Savudrijski svjetionik Savudrijski svjetionik (Foto: Sandro Sklepić)


Savudrija je mjesto i za one koji samo žele odmor i mir, ali i za one koji žele bezbroj aktivnosti. Moguće je voziti se biciklom uz brojne rimske spomenike, rekreirati se uz trekking ili jogging staze, tenis, golf ili u toplije vrijeme ronjenjem.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju