Želite li napraviti fini pekmez od šljiva bez šećera birajte posve zrele šljive, a najčešće se koristi bistrica. Pripremom u pećnici nećete morati neumorno stajati kraj štednjaka i neprestano miješati pekmez što dodatno olakšava pripremu.
Od sastojaka će vam trebati samo šljive, a ako želite možete dodati cimet, klinčiće, čokoladu ili vaniliju.
Sastojci:
- 4 kg šljiva
Priprema:
- Operite 4 kg šljiva, izvadite im koštice i sameljite ih u mašini za meso ili izmiksajte.
- Prebacite šljive u duboku posudu koju možete poklopiti ili prekriti folijom i pecite na 180°C.
- Pekmez promiješajte svakih pola sata. Kad se količina reducira na polovicu pekmez je gotov.
- Ulijte ga u prethodno sterilizirane staklenke.
Da ti se zavrti u glavi: 10 neobičnih činjenica o najpopularnijem voću na svijetu u koje je teško povjerovati +0