Želite li napraviti fini pekmez od šljiva bez šećera birajte posve zrele šljive, a najčešće se koristi bistrica. Pripremom u pećnici nećete morati neumorno stajati kraj štednjaka i neprestano miješati pekmez što dodatno olakšava pripremu.

U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Molat - 14 Nije za svakoga Hrvatski medeni otok bicikala, mačaka i divnih vizura u kojem se uživa sporo, a živi još sporije Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak

Od sastojaka će vam trebati samo šljive, a ako želite možete dodati cimet, klinčiće, čokoladu ili vaniliju.

Sastojci:

  • 4 kg šljiva

Priprema:

  1. Operite 4 kg šljiva, izvadite im koštice i sameljite ih u mašini za meso ili izmiksajte.
  2. Prebacite šljive u duboku posudu koju možete poklopiti ili prekriti folijom i pecite na 180°C.
  3. Pekmez promiješajte svakih pola sata. Kad se količina reducira na polovicu pekmez je gotov.
  4. Ulijte ga u prethodno sterilizirane staklenke.

Da ti se zavrti u glavi: 10 neobičnih činjenica o najpopularnijem voću na svijetu u koje je teško povjerovati +0 Banana