Banana je možda najpopularnija "hrana za po putu" kada uhvati glad. Osim što je praktična, itekako je i zdrava jer godi srcu i krvnom tlaku, potiče rad crijeva, vraća energiju, poboljšava koncentraciju i pamćenje, a može pomoći i protiv žgaravice.

Osim toga, popravlja i raspoloženje (i to ne samo u slučajevima kada vam glad digne živce), zahvaljujući magneziju koji sadrži. Prema jednoj od studija, čak i miris banane može ublažiti glad i smanjiti apetit.

Na prostore Lijepe Naše banane su se pojavile 60-ih godina u voćarnama, kada se na njih gledalo kao na tešku egzotiku, jer su tada ljudi još koliko-toliko jeli u skladu sa sezonom. Danas je Ekvador najveći izvoznik, a SAD najveći uvoznik banana na svijetu, a to je voće i službeno četvrta najvažnija prehrambena namirnica u svijetu, nakon riže, pšenice i kukuruza.

Najfiniji prst 

Banane su ime dobile od arapskog naziva banan što znači prst, a smatra se da je prvi Europljanin koji je isprobao banane bio Aleksandar Veliki.

Nije za jelo 

Tisućama godina prije nego što su banane postale obožavano voće imale su drukčiji okus – a i "nisu ličile na sebe". Nisu bile jestive, a plodovi su bili puni crnih sjemenki. Umjesto za jelo, banane su se koristile za pravljenje užadi i odjeće zahvaljujući vlaknima koje sadrži stabljika.

Alergija na lateks

Ako ste alergični na banane, velika je vjerojatnost da imate i alergiju na lateks, a razlog tome su specifični, zajednički proteini. Jednako vrijedi i za avokado, kao i za kestene, ali u manjoj mjeri.

Žute su tek početak... 

Na svijetu ima više od 1000 različitih vrsta banana, podijeljenih u 50 skupina. Osim žutih i zelenih, na koje smo naviknuli, postoje narančaste, crne, ružičaste, plave, kao i crvene banane.

Fosterove banane Hrana i piće Fosterove banane: Recept za toplu slasticu koja se jede sa sladoledom od vanilije

Minijaturne banane

Banana tisuću prstiju naziv je za minijaturne banane od tek nekoliko centimetara. Fine su i slatke, a rastu u ogromnom svežnju koji broji i  stotine banana, a može biti dugačak i nekoliko metara.

Sok od banane?

Jedna banana prosječno teži oko 125 grama, a iako sadrži čak 75 posto vode - od nje ne možete napraviti sok bez male pomoći vode ili kakve druge tekućine.

Neobične bobice

Banane se ubrajaju u bobičasto voće, što znači da su istoj grupi s rajčicom, grožđem i brusnicama. 

Kruh od banane i čokolade ima okus poput kolača Hrana i piće Kolač koji se jede za doručak: Savršenstvo od čokolade i banane koje ćete rado reprizirati

Možete li brže?

Britanka Leah Shutkever osoba može najbrže na svijetu smazati bananu – i to bez ruku. Poželite li oboriti njezin rekord i upisati se u Guinnessovu knjigu rekorda morat ćete pojesti bananu za manje od 20,33 sekundi.

Pazi, kora! 

„Što kaže plavuša kad vidi koru od banane? Joj, opet ću pasti!“, vicevi takvog tipa pojavili su se u popularnoj kulturi nakon brojnih animiranih filmova i šala komičara, ali znate li kako su se pojavili? Navodno su za sve krivi Amerikanci koji su bacali kore banana na ulice, umjesto u smeće. Kako bi se tome stalo na kraj roditelji su počeli plašiti djecu da kora banane ide u koš kako ne bi pali i ozlijedili se.

Plave banane

Plave banane nisu "štrumfastično" plave kao što se često mogu vidjeti na fotografijama (nakon što prođu nekoliko filtera za obradu fotografije). Kora banana dozrijevanjem gubi plavičasto-bjelkasti ton, ali unutrašnjost nije puno drukčije boje od onih koje nalazimo u trgovinama. Plavu bananu s Jave često nazivaju i sladolednom bananom jer je kremasta, a može mirisati na vaniliju.

Asturijska "mrga": Recept za sočni pohanac sa sirom i pršutom po kojem se vidi tko je pravi prijatelj Cachopo - 5 Cachopo - 1 Cachopo - 3 +1 Cachopo - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju