Putuješ, gledaš, konzumiraš, upijaš znanje, ideje i iskustvo i onda se vratiš u Zagreb i vidiš da ti nedostaje mjesto gdje možeš pojesti neki omlet ili Eggs Benedict ili Eggs Florentin ili čitav niz drugih jela od jaja,
započinje priču Gregor Kurtović koji je otvorio prvu hrvatsku omletteriju.

Kad uvidiš da takvo mjesto ne možeš naći, odlučiš se na inovativni poslovni pothvat. Preuzmeš prostor ruskog restorana "Pushin's Officea" u Boškovićevoj 11 u Zagrebu, osvježiš ga i otvoriš restoran po imenu "Eggspress" koji slavi jaja kao glavnu namirnicu.

Od jela pripremamo (ili ćemo pripremati) čitav niz jela, od tradicionalne hrvatske kuhinje do nekih od najpoznatijih svjetskih jela kojima je baza jaje. Ideja je da imamo jela od naše tradicionalne cicvare, preko kajgane s porilukom do zahtjevnijih jela poput Scotch eggs.

Obzirom da smo u početku i prva smo omeletteria u Hrvatskoj, istražujemo zahtjeve gostiju i prilagodit ćemo se u narednom periodu, svaku konstruktivnu kritiku prihvaćamo i prilagođavamo
, kaže nam Gregor.

Ne jelovniku Eggspressa se može naći uistinu zanimljiva jela – od klasičnih jaja na benediktinski sastavljena od tosta, šunke, poširanog jaja i umaka holandez (40 kn), preko quicheva (25 kn), do dnevnih ponuda omleta koji se mogu naručiti i samo od bjelanjaka.

Od omleta do šnenokli
Mi naše omlete ne radimo na klasičan način da ga ispečemo u tavici i preklopimo nego ga serviramo u punoj veličini tavice, kako bismo dobili omlet bazu na koju slažemo ostatak namirnica. Omlete radimo od 4 velika jaja uz razne dodatke.

Omlete pečemo na mješavini maslinovog ulja i maslaca, jaja ne solimo već solimo masnoću, a većinu sastojaka koje stavljamo na omlete uglavnom dodajemo neposredno prije serviranja, jer želimo zadržati svježinu namirnica i termički ne obrađivati namirnice kojima termička obrada nije potrebna,
ističe vlasnik Eggspressa.

Kajgana se u Eggspressu priprema na pari uz dodatak maslaca i domaćeg vrhnja što je proces koji traje dulje, ali pruža neusporedivo bolji okus, kremoznost i prozračnost jaja.

Kajganu serviramo uz dimljenog lososa, ali po želji gosta možemo ju servirati uz bilo koju drugu namirnicu koju imamo u ponudi. Proljeće nam je po pitanju omleta i kajgana idealno godišnje doba i kuhinja nam doista obiluje mladim lukom, rotkvicama, mladim salatama, medjevđim lukom, šparogama, no menu ćemo mijenjati po godišnjim dobima i dostupnosti sezonskim namirnicama.

Uz svaku slanu narudžbu bit će vam servirana salata i dvije kriške kruha, a na raspolaganju vam je i nekoliko slastica poput čokoladnog moussa sa svježim voćem ili domaćih šnenokli koji se prodaju po cijeni od 27 kuna za porciju.

Ispravnost namirnica je najvažnije
Svaki se dio jela priprema nakon narudžbe gosta, a ništa ne može stajati dulje od 10 minuta na tanjuru. Čak se i kruh reže tek nakon što gost naruči jelo.

Kvaliteta i zdravstvena ispravnost namirnica (posebice jaja), su nam izrazito važni. Radimo sa svježim jajima koje dobivamo na dnevnoj bazi, a tvrtka Lukač za nas pokreće i proizvodnju sretnih jaja, odnosno jaja koja nisu iz kaveznog uzgoja. Surađujemo i sa prvom hrvatskom majstorskom pekarnicom Korica, koja za nas radi kruh, a i s brendom Volim ljuto, napominje vlasnik Eggspressa.

Eggspress je otvoren od 8 do 23 sata, a odjednom može primiti 20-tak gostiju. Rezervacije su poželjne, a osobito u večernjim terminima.

Od sljedećeg tjedna krećemo s dnevnim jelima koje će uključivati neko lagano varivo sa jajem na oko, laganu salatu ili čak komad mesa, kuhano povrće i poširano jaje. Već u prvom tjednu vidjeli smo neke stvari koje moramo uvesti ili promijeniti – primjerice povećati broj nacionalnih doručaka poput English brekfasta, uvesti francuski kruh (french toast) i slično.

U planu nam je imati tjedan nojevih, prepeličjih i pačjih jaja, a u pregovorima samo i s kuharom iz Japana koji će bi trebao doći sredinom lipnja u Zagreb i pripremati ovu namirnicu na razne japanske načine,
zaključuje Gregor Kurtović.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju