Nakon deset mjeseci intenzivnog podvodnog istraživanja, tim istraživača s meksičkog Instituta za antropologiju i povijest (INAH) te s projekta The Gran Acuifero Maya (GAM) vjeruje kako su otkrili najveću podvodnu špilju na svijetu.

Do ove podvodne špilje stručnjaci se pokušavaju probiti već neko vrijeme. Stara je više od 10.000 godina, a zapravo povezuje dva masivne mreže poplavljenih tunela – San Actun i Dos Ojos u Tulumu, u Meksiku.

Špilja se prostire se na oko 347 kilometara, a prepuna je drevnih artefakata poput savršeno očuvanih keramičkih vaza koji će istraživačima pomoći da otkriju nove detalje o majanskoj kulturi. U špiljama su pronađeni ostaci izumrlih biljnih vrsta, ostaci divovskih ljenivaca i tigrova, kao i ljudske kosti.

"Zabilježili smo više od 100 arheoloških elemenata: ostatke izumrle faune, rane ljude, majansku arheologiju, karamiku i majanske grobove. Vrlo je značajno da nam ovo otkriće omogućava da vidimo moguće uzorke prošlih naselja.

Od pleistocena do drevnih Maja i do kolonijalnog doba, razvili su se paralelno s ovom ogromnom špiljom ispunjenom slatkom vodom," otkrio je ravnatelj GAM-a Guillermo de Anda za Mexico News Daily.

Stručnjaci se slažu da je riječ o tako vrijednom otkriću da se ne može izmjeriti novcem.

Zaronite s nama, i u videu pogledajte kako izgleda najveća podvodna špilja na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju