Jedna od najstarijih sorti vinove loze ujedno je i jedna od najzahtjevnijih u vinogradu. Vrlo osjetljiv na sve promjene i okolinu, crni pinot sa svojom nježnom i tankom kožicom te malenim bobicama daje jedna od najcjenjenijih, božanstvenih crnih vina svijeta.


Kožica grozda je ta u kojoj se skriva boja, aromatika, okusi i mirisi i tanini. U tanjoj „noirovskoj“ kožici, tanini koji ponekada smetaju, zapinju ili isušuju, ovdje su sitni i nježni, elegantni i gotovo slatki. Ta tanka kožica, izvor boje vina, daje nježniju boju iako sorta u imenu nosi naziv – crni (noir). Ne zavaravajte se bojom, aromatika koju skriva toliko je delikatna i jedinstvena da mu nema zamjene.

Matijaž Lemut, TILIA Estate Matijaž Lemut, TILIA Estate (Foto: Martina Miličević)


Modri Les Noirs, festival crnog pinota u Sloveniji


Prvi i jedini regionalni vinski festival posvećen isključivo crnom pinotu, Modri Les Noirs održao se od 20. do 21. listopada. Matijaž Lemut, organizator i lice iza TILIA Estate vinarije i Kuće crnog pinota htio je pokazati potencijal najcjenjenije vinske sorte svijeta u vinogradima Hrvatske i Slovenije, a možda u budućnosti i šire regije.


Ovaj butikni festival, okupio je respektabilna i pažljivo odabrana vinska imena, kao i medije iz cijele regije koji su se okupili u magičnom Relais & Chateau Kendov Dvorec u Spodnjoj Idriji, u Sloveniji. Neutralan teritorij, obzirom da u planinski svježoj Idriji ne možete pronaći ništa osim netaknute prirode i svježeg zraka. Ovo nije vinski pa čak ni poljoprivredni kraj, ali je zato jedna od najljepših lokacija za vinski festival – barem od onih koje smo do sada posjetili.

Pogled iz sobe hotel Kendov Dvorec Pogled iz sobe hotel Kendov Dvorec (Foto: Martina Miličević)


Ovaj stari dvorac, datira u 14. stoljeće, a renoviran je i preuređen u tradicionalnom stilu. Okružen stoljetnim nasadima jabuka, na vrhu brežuljka pruža se pogled na okolne planine, rijeku koja siječe Idriju na dva dijela – Idrijicu i autentično maleno mjesto koje svoje postojanje duguje nekada najbogatijem rudniku žive na svijetu. Rudnik je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija, a isplati se prošetati duboko ukopanim rudarskim tunelima ispod Idrije i naučiti nešto više o teškom životu ispod zemlje koji je proslavio ovaj kraj.


Pasji Rep 2016. i Tomac 2017. oduševili!


U potrazi za izričajem crnih pinota, prvo bi posegli za elegantnim, nježnim crnim pinotima, punima delikatno očuvanih voćnih aroma koje prate mesnatost i zemljani potpis. Pasji Rep crni pinot iz 2016. tu je oduševio. S laporastog tla Vipavske doline, ova relativno mlada vinarija prvu berbu imala je 2010. Odležavan 18 mjeseci u francuskim barrique bačvicama, bobičasto voće, maline, jagode i višnje prati blaga začinjenost, bijeli papar i note vanilije. Rade hladnu maceraciju, 2-3 dana prije fermentacije kako bi izvukli što više boje i aroma iz nježne kožice crnog pinota, a krajnji rezultat je iznimno elegantan, harmoničan crni pinot kojeg smo kušali.

Pasji rep Pinot Noir 2016. i Tomac crni pinot 2017. Pasji rep Pinot Noir 2016. i Tomac crni pinot 2017. (Foto: Martina Miličević)


Još ekstremnija maceracija u amforama, te 4 tjedna odležavanja na finom talogu učinila su Tomac crni pinot iz 2017. jednim od najboljih vina festivala. Ovdje je naglasak na mesnatosti i bogatstvu aroma, koje je dugom maceracijom Tomislav Tomac pretočio u vino. Crna višnja, zrelo, ali i dalje svježe voće, kompot ili desert sa šumskim voćem, duboki zemljani tonovi - ovo je čista ekspresija grožđa. U vinariji Tomac ne žele utjecaj drva, pa vino odležava u neutralnim 2 tisuće litarskim bačvama. Na nepcu svilenkaste strukture, svilenkastih tanina. Od 2017. Tomislav Tomac potpuno se preusmjerio na biodinamiku, pa je tako i ovo vino, čisti prirodni izričaj zemlje. Nismo ni znali da crni pinot može dati ovakvo vino, svaka čast!


I Tomac i Pasji rep, drugačija su stilistika – ali u obje interpretacije pružili su neizmjeran užitak u ovoj sorti. Pasji rep više naginje burgundskom stilu dok Tomac crnom pinotu daje sasvim novu dimenziju – amfore, duže maceracije i čistoća voća bez drva inače uobičajenog kod odležavanja ove sorte. Svaki na svoj način i svaki, potpuno u skladu s prirodom u vinogradima, čemu se jako veselimo.


Pregršt sjajni crnih pinota i različitih stilova


Još jedan biodinamičar i također iz Vipavske doline, Burja Noir 2016. vino je koje pratimo i s veseljem biramo kada ga ima na vinskim listama. 18 mjeseci odležavano u velikim hrastovim bačvama zapremnine 2 tisuće litara, još je mlado i krepko s obiljem zrelih višanja. Bilo je vrlo zanimljivo kušati selekciju BURJA ŽORŽ 2015. nazvanu po majci dvoje braće iz čijih vinograda dolazi grožđe za vino. Ta toplija godina donijela je iznimnu koncentraciju zrelijeg voća, šljiva, dojam suhica i vrlo drugačiju ekspresiju sorte od gore spomenute Burje Noir 2016.

Tilia Estate Pinot Noirs Tilia Estate Pinot Noirs (Foto: Martina Miličević)


Na tragu bogate strukture, je i stil kojeg njeguje Matijaž Lemut u TILIA Estate White label 2016. Vrlo zrelo i koncentrirano moćno voće, koje je potrebno da se apsorbira i nosi veći postotak alkohola. White label iz 2016. ima 14,5% alkohola ali sjajno integriranog u ovaj snažan crni pinot. Drvo je ovdje izraženije, začinski tonovi, paprenost i slatkoća vanilije dodaju na gustoći.


Iznenadio je i štajerski Heaps Good Wine Company, parfemski bogat, elegantan, kasnije bran crni pinot iz 2013. Hladna maceracija prije fermentacije ovdje traje 8 dana a nakon spontane fermentacija, vino odležava u 20% novim bačvama. Osjeti se zadimljenost i začinjenost, posebno na nepcu ali je cjelokupan dojam vrlo zaobljen i harmoničan. Nick je možda bio najveće iznenađenje festivala, sa svojom malom proizvodnjom od tek 0,9 hektara crnog pinota i vinarije, neobičnog naziva i još neobičnije etikete.


Plešivički trio, Tomac, Šember i Korak zajednički su obranili Plešivicu koja je zaista iskočila kao hrvatska regija koja daje najbolji rezultat kada pričamo o crnim pinotima, u mirnim i pjenušavim varijantama. Ove je godine, ipak nedostajalo predstavnika Slavonije, kao regije u kojoj crni pinot također uspijeva. Voljeli bismo vidjeti i Krauthakera te Sontacchija, pored Feravina koje je ove godine izlagalo svoj prvi crni pinot kako bi dojam regije bio potpun.


Objavljeni datumi za Modri Les Noirs 2019!


Treba nam više festivala ovakvog tipa, izvrsno organiziranih i tematski specijaliziranih na lokacijama koje su zaista povod da sjednete u auto, i nakon dva i pol sata vožnje otkrijete mjesto, za koje možda niste znali da postoji.


Modri Les Noirs održat će se u hotelu Kendov Dvorec i u 2019., a organizator je najavio i datume. Rezervirajte na vrijeme 19. i 20. listopad 2019. godine. Ulaznice za popunjeni Master class kojeg je vodio Quentin Sadler, ove su godine planule i tražilo se mjesto više.


Drugi dan festivala, posvećen je kušanju više od 20-ak izlagača i diskusijama o potencijalu, kojeg ova sorta ostvaruje na našim prostorima. Čestitamo organizatorima na magičnom i vrlo uspješnom prvom izdanju, i veselimo se novim kušanjima u 2019!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju