Ulica kneza Domagoja 6
dom je novog kafića koji je u kratkom roku osvojio Zagrepčane. Riječ je o Plavom stablu, a kafić je doista takav, u svakom smislu riječi. Unikatni interijer izaziva divljenje na prvi pogled.

Kada uđete u Plavo stablo, zidove krase plave police, a iza njih je svijetli zid po kojemu su 'pobacne' staklene perle, koje noću daju poseban ugođaj jer reflektiraju svjetlost. Kada pogledate prema gore vidjet ćete zaista originalni drveni strop, koji je apstraktni prikaz krošnje drveta. Sve to djelo je arhitektice Ane Miličić i Ultra studija.

Po policama su posloženi različiti predmeti, neki od vlasnika, Milana Parađina Miće, a neki od posjetitelja kafića. Tako je tu svoje mjesto našla Enciklopedija Ratova zvijezda, lik indijskog boga Ganeša, policijska rotirka, stari telefon, kasica prasica, stara novčanica s Nikolom Teslom, Vanity fair časopisi, ali i brojno začinsko bilje. Cilj je kafića i polica memorobilija ugođaj kvartovskog dnevnog boravka, gdje će se svatko pogledom na police, na kojima su i njihovi predmeti, zaista osjećati kao kod kuće.

U oči upadaju pehari i medalje s maratona, između ostalog i jednog od najpoznatijih maratona u svijetu, onog u Bostonu, jer je Milan i sam trkač i veliki ljubitelj trčanja. Tu je i Abeceda trčanja hrvatskog triatlonca Pavla Vlaheka, a promocija knjige uskoro će se održati u Plavom stablu. Pa, ako se planirate upustiti u ovu fizičku aktivnost, znate gdje možete navratiti i ispitati sve što vas zanima, jer je ovaj kafić postao i omiljeno okušpljalište trkača.

Na policama su različite knjige, a među zanimljivijima su izdanja Danas-a iz 1934., koje je uređivao Miroslav Krleža. Tu je i antologija francuske erotske poezije Bordel muza, izdanje iz 1971., koja je u Milanove ruke došla s pismom koje je trebalo biti poslano tadašnjoj vlasti, a zahtjeva zabranu knjige zbog njenog sadržaja.

Odmah na ulasku u kafić, s lijeve strane nalazi se ‘Čitaj knjigu’ stop mjesto. Radi se u akciji u kojoj možete uzeti knjigu, čitati je u kafiću ili ponijeti sa sobom, vratiti ili donijeti neku svoju u zamjenu. Trenutno je u ponudi 30-ak naslova, ali biblioteka se sve više širi.

U planu je osnivanje book kluba, u kojem će knjiški mljci doći na svoje. U prostoru kafića organizirat će se okupljanja na kojima će se razmjenjivati iskustva o pročitanim knjigama.

U osmišljavanju izgleda kafića, posebna pozornost davala se detaljima ,pa je osmišljen i poseban vizalni identitet, za kojega je zaslužan Orsat Franković i njegov studio Flomaster.

Ime kafića, interijer i vizaulni identitet inspirirani su istoimenom skulpturom splitskog umjetnika Vaska Lipovca, koja je bila izložena u Splitu, sve dok se nije trebao izgraditi trgovački centar, zbog čega je skulptura uklonjena. Stoga je zagrebačko Plavo stablo svojevrsni hommage splitskom umjetniku, jer je i vlasnik kafića, Milan, iz Splita.

Na ovoj lokaciji u 80-ima je bio kultni kafić Eustahije, u kojega su đaci iz obližnje VII. Gimnazije navraćali na popularnu pizzu šiziku. Iako Plavo stablo ne nudi pizze, svoje goste će privući buteljiranim vinima, finom pivom i koktelima, među kojima je traženiji Tom Collins, osvježavajući koktel na bazi gina, a ponudu će uskoro proširiti nekim eksluzivnim pićima. Kako bi saznali kojima, morat ćete navratiti u kafić i sami ih isprobati.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju