Vrijeme je godišnjih odmora i možda najljepše doba za posjet bliskoj nam Italiji. Pa iako Talijani sad idu na popularni ferragosto, i samim tim neki manji gradovi opuste, popularna turistička mjesta su in kao i tijekom cijele godine. Stoga, ako se odlučite sad na posjet zemlji Michelangela, Leonarda i drugih majstora, nemojte napraviti neku od ovih deset stvari…

Ne parkirajte unutar žutih linija

Zapamtite, na talijanskim parkinzima mjesta označenim bijelim su besplatna (osim ako nije drugačije naznačeno), plava se plaćaju, a žuta su rezervirana za invalide. Nemojte stati i na ružičasto parkirno mjesto jer su to mjesta za trudnice. Ne parkirajte na njih, jer vam sigurno neće biti drago vidjeti kako pauk odnosi vašeg limenog ljubimca.

Ne očekujte da išta bude na vrijeme

Postoji vrijeme. No, postoji i talijansko vrijeme. Stoga, nemojte se čuditi ako vidite da vaše razgledavanje Koloseuma ne počinje u dogovoreni sat već barem pola sata kasnije.

Ne vjerujte gondolijerima

Ideja odlaska u Veneciju i uzimanja gondole za vožnju kroz nepregledne kanale može se činiti, i vjerojatno je, sjajna, ali cijena je sve samo ne sjajna posebno ako vas dopadne „sumnjivi“ gondolijer. Ona se zna kretati od 60 pa sve do 120 eura po osobi.

Pustite te Google mape

Jest, vozite se Italijom, i to negdje prema jugu i odlučujete uštedjeti koji euro i spustiti se s autostrade. Vjerujete GPS i Google mapama, koji će vas izvesti na pravi put, ali vam one neće reći kako su ceste katastrofalno loše. Stoga, pustite te pravce i dajte rađe koji euro više.

Posjetiti Vatikan u neprikladnoj odjeći

Ma zar baš morate imati nekakav top ili majicu bez rukava? Znamo da je vruće, ali kad već idete na ovo sveto mjesto, obucite se prikladno i pristojno, inače bi mogli ostati prikraćeni za ulaz u atrakcije poput crkve Sv. Petra i vatikanskih muzeja.

Talijansku hranu jedite tamo gdje je nastala

Genova za tjesteninu, Napulj za pizzu, Bolonja za raviole i lazanje, Milano za rižoto, Rim za špagete carbonara... To su gradovi u kojima ćete najbolje doživjeti navedena jela. Naravno, pobrinite se i da sjednete u pravi restoran.

Lakše malo s napojnicom

U Italiji je napojnica dobrodošla, ali nije ni obavezna, a ne spada ni u običaje. Zato, ako vam konobar nije pružio sjajnu i predivnu uslugu, ostavite eure u svom novčaniku.

Ne stavljajte parmezan na tjestenine plodovima mora

Ako ne želite vidjeti kako izgleda plač odrasle osobe, kad naručite rižoto s plodovima mora, nipošto ga nemojte posuti parmezanom, ili još gore, tražiti od konobara da to napravi. Jadnik će se rasplakati i objasniti vam kako je ova kombinacija smrtni grijeh.

Razmislite o posjeti Rima

Dvadeset talijanskih regija u kojima imate što vidjeti pa se nemojte „ubiti“ da ugurate Rim u vaš prenatrpani raspored. Rimljani su bili jako radišni pa povijesne građevnine možete vidjeti duž cijele Italije bez da čekate u rimskim kilometarskim redovima i gužvama.

Ne uzbuđujte se previše oko engleskog jezika

Eh, Talijani spadaju među najlošije govornike engleskog jezika u Europi. Stoga, oboružajte se strpljenjem i ne gubite živce ako vam netko na vaše pitanje tek nemoćno slegne ramenima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju