Zbog gorkastog okusa i strukture mnogima prokulice nisu na popisu hrane koju bi odnijeli na pusti otok. No na svijetu doista postoje oni uživaju u kelju pupčaru. Jedan od savjeta štovatelja tih ljupkih loptica je da ih nikako ne prekuhate. Također, mnogi su shvatili da ih nije nužno kuhati na pari ili u vodi. Zapeku li se sa sirom i slaninom dobit će fini, umami okus.

Pokušavate li im što više prikriti originalni okus, iskušajte ih u varijanti s balzamičkim octom. Pomiješajte maslinovo ulje s majčinom dušicom, soli i paprom pa mješavinom premažite prokulice i pecite ih oko 20 do 25 minuta. Poprskajte ih balzamičkim octom i prema želji posipajte parmezanom.

Prokulice - 2 Prokulice - 2 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ako ništa od toga ne upali, pokušajte se zaljubiti u kelj pupčar tako da mu priuštite masažu. Blaži okus i nježniju strukturu prokulica dobit ćete tako da ih najprije naribate (pazite na prste) ili jako sitno narežete te zasučete rukave.

Masirajte ih oko dvije minute pa marinirajte u limunovom ili narančinom soku 15 minuta do 4 sata. Začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Želite li sačuvati dio hrskavosti, prije masaže stavite dio prokulica na stranu te ga pomiješajte s "opuštenim“ listićima.

Izmasirati možete i kelj, a kako to učiniti-pogledajte u videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju