• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Tvrdo meso, bezokusna riža: 10 čestih pogrešaka zbog kojih jela nisu dovoljno fina

Do savršene tjestenine, riže ili krumpira često nas dijeli tek nekoliko savjeta i trikova profesisonalaca u kuhinji...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 2.03.2025 07:40 komentari
viber Created with Sketch.
Pečenje
Pečenje (Foto:Shutterstock)

Galerija Riža s rajčicama i limunom 4 Riža 4 Svinjski kotleti u finom umaku 4 Češnjak 4

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Varivo od crveme leće i cvjetače Recept na žlicu Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Ponekad je dovoljno tek sasvim malo truda da bi jela od prosječnih postala superukusna, a pritom mogu pomoći savjeti chefova koji su ih nesebično podijelili na Redditu. Izdvojili smo 10 čestih pogrešaka u kuhinji koje lako možemo ispraviti.

Premalo okusa

Za više okusa nemojte pretjerati sa soli nego dodajte kiseline. Vino, ocat ili limun poslužit će kao pojačivači okusa i jelo će biti puno bolje.

Zagoreni češnjak

Luk i češnjak se nikad ne dodaju u isto vrijeme. Luku treba oko osam minuta da se isprži, a češnjaku 30 sekundi. Dodate li ih skupa u tavu ili lonac vrlo je vjerojatno da će zagorjeti.

Prosječni krumpir

Želite li savršeno hrskave kocke krumpira iz pećnice koje su iznutra flafaste, najprije ih kuhajte oko 5-10 minuta u posoljenoj vodi, a tek ih zatim stavite u pećnicu.

Naš poznati kuhar otkriva detalje koji čine razliku: Kako ispeći krumpir kao u najboljem restoranu kako ispeći krumpir - 4 kako ispeći krumpir - 3 kako ispeći krumpir - 2 +0 kako ispeći krumpir - 1

Neukusno povrće

Puno ljudi ne peče povrće ispravno, smatraju chefovi. Dodajte više maslinovog ulja nego što mislite da treba, kao i soli, te mješavine začina. Stavite u lim na papir za pečenje i pecite na 200 stupnjeva Celzija dok ne posmeđi. Povrće poput mrkve okrenite na drugu stranu. Kada je gotovo izvadite iz pećnice i pospite začinima. Cvjetača primjerice odlično paše uz curry, a šampinjoni sa peršinom i estragonom.

Premalo vježbanja

Najbolji način za stjecanje samopouzdanja u kuhinji je vježba, vježba i samo vježba. Nemojte posustati zbog jednog neuspjelog recepta. Isprobavajte. Što ćete više kuhati to ćete bolje razumjeti kulinarske procese i steći intuiciju. Nećete se niti snaći, a više vam neće trebati recepti.

Kako isfiletirati ribu? Naučite brzinski proces uz pomoć kojeg ćete se za tren riješiti svih ribljih kostiju Kako isfiletirati ribu? - 4 Kako isfiletirati ribu? - 3 Kako isfiletirati ribu? - 2 +0 Kako isfiletirati ribu? - 1

Ulije i tjestenina

Dodajete li ulje u lonac dok se tjestenina kuha, nemojte. Ulje sprečava tjesteninu da se obloži umakom, koji će samo skliznuti, a škrob ga zadržava na mjestu.

Tupi noževi

Naoštreni noževi bezbroj puta olakšavaju kuhanje, a u konačnici su i sigurniji od tupih. Uz pravilno držanje neće vam se dogoditi da skliznu kao što je slučaj s tupima.

Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu Kako skuhati tjesteninu? - 4 Kako skuhati tjesteninu? - 5 Kako skuhati tjesteninu? - 1 +1 Kako skuhati tjesteninu? - 2

Švercanje

Ako u receptu piše da se nešto treba kuhati pola sata to ne znači da ćete skratiti vrijeme ako pojačate vatru. Puno je izglednije da će hrana iznutra ostati nedovoljno pečena.

Bacanje sokova iz tave

Nakon pečenja u tavi ostaje masnoća u kojoj su nereijetko fini okusi i arome. Stoga ako je potrebno odlijte višak ulja i naučite deglazirati. Dok je još vruća, u tavu dodajte temeljca, vina ili vode i miješajte kuhačom dok se stvrdnuti sokovi od pečenja ne rastope.

Cijeđenje riže

Većina jela od riže će biti ukusnija ako je ne kuhate u puno vode, a samim time niti cijedite nakon kuhanja. Da biste izbjegli višak tekućine na šalicu riže izmjerite dvije šalice vode. Nakon što prokuha smanjite vatru na najslabiju i poklopite, najbolje poklopcem koji ima rupicu za paru. Te prema potrebi promiješajte kada je već skoro gotova (na trećoj četvrtini kuhanja. Dvije minute prije nego što je gotova možete isključiti vatru i kratko ostaviti poklopljeno.

"Trešnjevački bistro s kojim nema greške i u koji ćemo se rado vratiti probati i ostala jela" Trattoria Gola - 1 Trattoria Gola - 2 Trattoria Gola - 3 +1 Trattoria Gola - 4

  • #kako kuhati
  • #savjeti
  • #trikovi
  • #chef
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Nije ispaljen niti jedan metak: Noć kada je pao Berlinski zid
Na današnji dan
Nije ispaljen niti jedan metak: Noć kada je pao Berlinski zid
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Marko Livaja odbio uzeti kapetansku traku od Krovinovića
snimile kamere
Marko Livaja odbio uzeti kapetansku traku od Filipa Krovinovića
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
MasterChef: ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
RAZOČARALI!
ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Fini kolač sa šljivama: Jesenski desert koji koji se jede - bez grižnje savjesti
Zdrava verzija
Fini kolač sa šljivama: Jesenski desert koji koji se jede - bez grižnje savjesti
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
sve
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Trik za najhrskaviju pileću kožicu
Vrijedi probati

Bez ulja, ali s wow efektom: Jednostavan trik za najhrskaviju pileću kožicu

Za ovo metodu prženja najbolje je da koristite tavu s neprianjajućim dnom, ali tehnika će funkcionirati i s tavom od nehrđajućeg čelika ako se zagrijava polako i ravnomjerno. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close