Prokulice ili kelj pupčar je zeljasta biljka iz porodica krstašica. Riječ je o povrću koji obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminom K, kalcijem, fosforom i antioksidantima.
Iako je puna vrijednih nutrijenata, jedna je od onih namirnica koju mnogi ne vole. Ako ste i vi takva osoba, isprobajte amiški način pripreme.
Amiši ih kuhaju na pari, a potom sljube s pirjanim lukom i nešto kiselog vrhnja koje dobro začine sa solju, paprom i drugim začinima po želji, a potom serviraju kao prilog jelu.
Prokulice s lukom i kiselim vrhnjem - sastojci:
- 650 g prokulica
- 500 g kiselog vrhnja
- 2 žlice maslaca
- 1 luk
- sol i papar po želji
Prokulice s lukom i kiselim vrhnjem - priprema:
- Očistite prokulice – odstranite im zadebljalu peteljku i termički obradite po želji dok ne postanu mekane. Možete ih ispeći u pećnici, pripremiti na pari ili skuhati na uobičajeni način u nešto posoljene vode.
- U tavi rastopite maslac i na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet do sedam minuta dok ne omekša i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Isključite štednjak. U tavu dodajte termički obrađene prokulice i kiselo vrhnje. Začinite sa solju i paprom te drugim začinima po želji poput češnjaka u prahu, dimljene paprike i slično. Sve dobro promiješajte i servirajte. Dobar tek!
Rotkvice: Pet razloga zašto biste trebali jesti ove ljute vjesnike proljeća