Prokulice ili kelj pupčar je zeljasta biljka iz porodica krstašica. Riječ je o povrću koji obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminom K, kalcijem, fosforom i antioksidantima.

Iako je puna vrijednih nutrijenata, jedna je od onih namirnica koju mnogi ne vole. Ako ste i vi takva osoba, isprobajte amiški način pripreme.

Amiši ih kuhaju na pari, a potom sljube s pirjanim lukom i nešto kiselog vrhnja koje dobro začine sa solju, paprom i drugim začinima po želji, a potom serviraju kao prilog jelu.

Prokulice s lukom i kiselim vrhnjem - sastojci:

  • 650 g prokulica
  • 500 g kiselog vrhnja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 luk
  • sol i papar po želji

Prokulice s lukom i kiselim vrhnjem - priprema:

  1. Očistite prokulice – odstranite im zadebljalu peteljku i termički obradite po želji dok ne postanu mekane. Možete ih ispeći u pećnici, pripremiti na pari ili skuhati na uobičajeni način u nešto posoljene vode.
  2. U tavi rastopite maslac i na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet do sedam minuta dok ne omekša i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  3. Isključite štednjak. U tavu dodajte termički obrađene prokulice i kiselo vrhnje. Začinite sa solju i paprom te drugim začinima po želji poput češnjaka u prahu, dimljene paprike i slično. Sve dobro promiješajte i servirajte. Dobar tek!

Rotkvice: Pet razloga zašto biste trebali jesti ove ljute vjesnike proljeća Rotkvice - 1 Rotkvice - 3 Rotkvice - 2 +0 Rotkvice - 4