Veliki Buda u Leshanu divovska je skulptura koju je UNESCO upisao na svoj popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1996. godine. Klesana je u periodu od 713. do 803. godine tijekom vladavine dinastije Tang, a u tom procesu sudjelovale su tisuće radnika.

To monumentalno čudo uklesano je u litici planine Emei u blizini grada Leshana u kineskoj pokrajini Sečuan. Sa 71 metrom visine, smatra se najvećom predmodernom skulpturom na svijetu. Za ilustraciju dobro je spomenuti da su Budina ramena široka oko 24 metra, svaka uška duga je oko sedam metara, a gornji dio stopala oko 9 metara, što je dovoljno da na njih sjedne stotinu ljudi.

Most Pingtang Putovanja Ovako mostove grade Kinezi! Cestovni gigant koji oduševljava svijet

Zbog obilnih kiša i jakih vjetrova na tom području kip je tijekom stoljeća pretrpio velika oštećenja. Kineska vlada odlučila ga je renovirati 1963. godine, a otada je postao veliki turistički mamac za brojne posjetitelje tog dijela najmnogoljudnije zemlje svijeta.

U Kini se organiziraju turističke ture brodom po cijeni od 80 kineskih juana (oko 78 kuna), a iskusni poznavatelji tvrde da je Velikog Budu najbolje vidjeti u proljeće ili jesen jer ljeta na tom prostoru imaju veliku količinu padalina.

Kako izgleda Veliki Buda u Leshanu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Nevjerojatna cesta s 99 zavoja koja vodi do “raja” Tianmen Mountain Road, Kina - 2 Tianmen Mountain Road, Kina - 3 Tianmen Mountain Road, Kina - 4 +1 Tianmen Mountain Road, Kina - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju