Veliki Buda u Leshanu je divovska skulptura koju je UNESCO upisao na svoj popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1996. godine. Klesana je u periodu od 713. do 803. godine tijekom vladavine dinastije Tang, a u tom procesu sudjelovale su tisuće radnika.

Ovo monumentalno čudo uklesano je u litici planine Emei u blizini grada Leshana u kineskoj pokrajini Sečuan. Sa 71 metara visine smatra se najvećom predmodernom skulpturom na svijetu. Za ilustraciju dobro je spomenuti da su Budina ramena široka oko 24 metara, svaka uška duga je oko sedam metara, a gornji dio stopala oko 9 metara što je dovoljno da na njih sjedne stotinu ljudi.

Most Pingtang Putovanja Ovako mostove grade Kinezi! Cestovni gigant koji je oduševio svijet

Zbog obilnih kiša i jakih vjetrova na ovom području kip je kroz stoljeća pretrpio velika oštećenja. Kineska vlada odlučila ga je renovirati 1963. godine, a otada je postao veliki turistički mamac za brojne posjetitelje ovog dijela najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Od listopada prošle godine skulptura je bila djelomično pokrivena zbog radova na njoj, a u tom periodu turističke ture su bile upola jeftnije. Veliki Buda u Leshanu je prije par dana zasjao novim sjajem.

U Kini se organiziraju turističke ture brodom po cijeni od 80 kineskih juana (oko 78 kuna), a iskusni poznavatelji tvrde da je Velikog Budu najbolje vidjeti u proljeće ili jesen s obzirom da ljeta na ovom prostoru imaju veliku količinu padalina.

Kako izgleda Veliki Buda u Leshanu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Nevjerojatna cesta s 99 zavoja koja vodi do “raja” Tianmen Mountain Road, Kina - 2 Tianmen Mountain Road, Kina - 3 Tianmen Mountain Road, Kina - 4 +1 Tianmen Mountain Road, Kina - 5