Galerija Tapioka 0 Sočno 0 Hrskavo 0 Gumeni bomboni 0

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili"


Mora se dobro žvakati. Gumeno je. Odskače kad ga dotaknem prstom. Površina mu je naborana.

Sve to najčešće nisu pohvalne karakteristike za hranu, barem ne u Europi. Ali u Kini i drugim dijelovima istočne Azije je priča potpuno drukčija. Takve vrline se traže, a ne izbjegavaju.

Pod istim nazivnikom nazivaju se tekstura „Q“ – ili tajnovita karakteristika hrane za koju nismo ni znali da nam nedostaje. Ako ste ikada kušali mochi - ljepljivi kolač od riže, to je to na što se cilja. Azijatima je struktura hrane jednako važna kao i okus.

To je razlog zbog čega su ludi za čajem s gumenim lopticama tapioke – bubble tea u Aziji apsolutni je hit, a vole ga i u ostalim krajevima svijeta. Hrana sa savršenim faktorom Q nije niti previše mekana niti žilava, baš kao kvalitetan gumeni bombon ili marshmallow.

U Kini postoje nazivi za teksturu hrane koja se nakon što je zagrizemo vraća u prvobitni položaj, kao primjerice udon rezanci. Ondje se često razgovara o tome kakav desert stvara osjećaj u ustima, a ne samo kakvog je okusa.

Tapioka Tapioka (Foto: Getty Images)

Osim prekuhanog, kremastog, tvrdog, suhog ili gnjecavog govori se i o vlažnosti, gustoći, naboranosti, ljepljivosti, što i jesu karakteristike na koje je kuhar obraćao pozornost prilikom pripreme.

U Japanu je uobičajeno poslužiti „kolačiće“ od riblje smjese kuhane na pari (kamaboko) u juhi s rezancima, algama, jajima i povrćem (ramen). Kamaboko je tako omiljen da ga jedu i djeca, a radi se u najrazličitijim oblicima i bojama, poput Hello Kitty.

> Piće za kojim je poludio svijet: Napravite sami svoj čaj s kuglicama

Nije neuobičajena hrana koja se sastoji od dvije komponente – jedne koja je toliko suptilna da gotovo nema okusa, ali je zato zanimljive strukture i druge koja pršti okusima.