Mora se dobro žvakati. Gumeno je. Odskače kad ga dotaknem prstom. Površina mu je naborana.

Sve to najčešće nisu pohvalne karakteristike za hranu, barem ne u Europi. Ali u Kini i drugim dijelovima istočne Azije je priča potpuno drukčija. Takve vrline se traže, a ne izbjegavaju.

Pod istim nazivnikom nazivaju se tekstura „Q“ – ili tajnovita karakteristika hrane za koju nismo ni znali da nam nedostaje. Ako ste ikada kušali mochi - ljepljivi kolač od riže, to je to na što se cilja. Azijatima je struktura hrane jednako važna kao i okus.

To je razlog zbog čega su ludi za čajem s gumenim lopticama tapioke – bubble tea u Aziji apsolutni je hit, a vole ga i u ostalim krajevima svijeta. Hrana sa savršenim faktorom Q nije niti previše mekana niti žilava, baš kao kvalitetan gumeni bombon ili marshmallow.

U Kini postoje nazivi za teksturu hrane koja se nakon što je zagrizemo vraća u prvobitni položaj, kao primjerice udon rezanci. Ondje se često razgovara o tome kakav desert stvara osjećaj u ustima, a ne samo kakvog je okusa.

Tapioka Tapioka (Foto: Getty Images)

Osim prekuhanog, kremastog, tvrdog, suhog ili gnjecavog govori se i o vlažnosti, gustoći, naboranosti, ljepljivosti, što i jesu karakteristike na koje je kuhar obraćao pozornost prilikom pripreme.

U Japanu je uobičajeno poslužiti „kolačiće“ od riblje smjese kuhane na pari (kamaboko) u juhi s rezancima, algama, jajima i povrćem (ramen). Kamaboko je tako omiljen da ga jedu i djeca, a radi se u najrazličitijim oblicima i bojama, poput Hello Kitty.

> Piće za kojim je poludio svijet: Napravite sami svoj čaj s kuglicama

Nije neuobičajena hrana koja se sastoji od dvije komponente – jedne koja je toliko suptilna da gotovo nema okusa, ali je zato zanimljive strukture i druge koja pršti okusima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju