Jeepney je neporecivi simbol Filipina i jedna od najjeftinijih vrsta javnog prijevoza u ovoj otočnoj zemlji na jugoistoku Azije. Riječ je šarenim autobusima napravljenima od američkih vojnih džipova iz II. svjetskog rata koji su oslikani jarkim bojama i tradicionalnim prikazima za ovaj prostor.

Za razliku od klasičnih autobusa, jeepney nema vrata, pa može pokupiti putnike i odbaciti ih na mjesto gdje druga prijevozna sredstva ne mogu stati. Baš zato iznimno je popularan među Filipincima. No to je i razlog velikih prometnih gužvi na ulicama.

Mnoga vozila su tehnički neispravna te izbacuje mnogo ispušnih plinova, zbog čega se stalno pišu peticije za njihovo umirovljenje. Povrh svega, u njima se često vozi više ljudi nego što je sigurno, a neki sjede čak i na krovu vozila, što ugrožava život i ostalih sudionika u prometu.

No unatoč svemu jeepneyji su i dalje prisutni na filipinskim ulicama te osobito popularni među turistima. Ako ste bili na Filipinima, a niste snimili fotografiju pored jeepneyja ili snimili Instagram story iz ovog vozila, jeste li zapravo posjetili tu zemlju?

Europsko selo u kojem su u tijeku pripreme za doček 2019. godine Berchules, Španjolska - 2 Berchules, Španjolska - 3 Berchules, Španjolska - 4 +0 Berchules, Španjolska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju