Bérchules je selo koje se izdiže na 1319 metara u andaluzijskoj regiji Alpujarras. U njemu živi osamstotinjak stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, stočarstvom i s nešto turizma . Ne razlikuje se po mnogočemu od drugih sličnih takvih mjesta u okolici Španjolske. Osim po jednom – još uvijek žive u 2018. godini.

Umjesto 31.12. kada većina svijeta dočekuje Novu godinu, oni to čine u prvom tjednu kolovoza.
Sve je započelo prije 25 godina. Dobro raspoloženi stanovnici Bérchulesa spremali su se da u društvu obitelji i prijatelja dočekaju 1994. godinu. No ponoć nije otkucala te večeri zbog nestanka električne energije. Stanovništvo je bilo – razočarano.

Jeli su uz svjetlost svijeća, slušali glazbu na starim tranzistorima na baterije i osjećali kao da nisu ušli u Novu godinu. Na seoskom sastanku čelnici su odlučili ponoviti doček u prvom tjednu kolovoza kako bi razveselili svoje mještane, ali i pružili priliku da lokalni kafići i restorani zarade novac koji su izgubili zbog propalog Silvestrovog.

Proslava Nove godine u kolovozu bio je toliko veliki hit da je selo nastavio s ovom neobičnom tradicijom. Štoviše, selo je postalo popularno po ovoj tradiciji, a turisti iz različitih dijelova Španjolske počeli su pohoditi Bérchules.

Prošle godine na doček Nove godine stiglo je 10.000 gostiju.

Za ljetni doček Nove godine služe se tradicionalna jela temeljena na puretini i teletini, ali poslužena s okusima kolovoza – osvježavajućim hladnim juhama gazpacho i salmorejo od lokalno uzgojenih rajčica. Mlađi se slade božićnim kolačima polverone i mantecado, a po selu se i prodaju i vrećice s 12 boba grožđa koji se tradicionalno jedu u Španjolskoj kad sat otkuca ponoć za dobru sreću.

Dakako, pjenušac teče u potocima, a zabava na dva seoska trga traju do ranih jutarnjih sati. Kako stanovništvo Bérchulesa slavi božićno-novogodišnje praznike usred ljeta, pogledajte u YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju