Na svečanoj dodjeli nagrada za održivo i pristupačno upravljanje turizmom, uključujući dostignuća na području zaštite okoliša, održanoj u Bruxellesu 22. travnja 2016., Mali Lošinj osvojio je nagradu Europskog sustava pokazatelja za održivi razvoj (ETIS) - nagradu za širinu i dubinu prikupljenih spoznaja o praksama održivog turizma na otoku, zahvaljujući projektu koji broji 130 pokazatelja.

Istraživanje je otkrilo da je 56% najprivlačnijih lokaliteta na otoku imalo pristup za osobe s invaliditetom, a 78% lokalnih tvrtaka uključeno je u programe za zaštitu okoliša i klimatske akcije. Čak 89% poduzeća prebacilo se na niskoenergetsku rasvjetu, ali samo 14% otpada na otoku se recikliralo. Mali Lošinj jedno je od prvih odredišta u Hrvatskoj koje je sudjelovalo u pilot projektu Europski sustav pokazatelja za turizam. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja spojila je lokalne pokazatelje s ETIS pokazateljima kako bi pratila impresivnih 130 pokazatelja. Količina prikupljenih podataka pružila je detaljan i iznenađujući uvid u to kako upravljati politikom i praksom održivog razvoja turizma na otoku, ističu iz Europske komisije.

Istraživanje je otkrilo da je 56% najprivlačnijih lokaliteta na otoku imalo pristup za osobe s invaliditetom, a 78% lokalnih tvrtaka uključeno je u programe za zaštitu okoliša i klimatske akcije. 89% poduzeća prebacilo se na niskoenergetsku rasvjetu, ali samo 14% otpada na otoku se recikliralo. Podatak koji svjedoči o trudu koji se ulaže u promociju tradicionalnog dobra je 57% najvažnijih događanja usmjerenih na tradicionalnu/lokalnu kulturu i dobra otoka Lošinja. Također, 47% stanovništva sudjeluje u lokalnoj strategiji i planovima za smanjenje onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja.

U sklopu istraživanja provedenog na uzorku od 9 poduzeća i 18 objekata (Jadranka d.d., Hostel Veli Lošinj, Lošinjska plovidba i turizam d.o.o., Lječilište Veli Lošinj, Eko hotel Manora, Mare Mare Suites, Pansion Ana Komfor, Hotel Televrin, Kamp Poljana), ostvareno je 60% uštede vode u sanitarnim prostorijama.

S ciljem unaprjeđenja usluge i poboljšanje kvalitete pružanja usluga i proizvoda u destinaciji, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s Gradom Mali Lošinj, provodi online ankete o zadovoljstvu stanovništva i posjetitelja turizmom na otoku Lošinju. Čak 94,4% gostiju zadovoljno je turističkom uslugom otoka vitalnosti i planira ponovni povratak kao i preporučiti svojim prijateljima i poznanicima otok Lošinj kao destinaciju za odmor.

Gosti su, baš kao i stanovnici, najzadovoljniji očuvanošću prirodnog okoliša, uređenošću šetnica i čistoćom plaža te kvalitetom i raznolikošću ponude sporta i rekreacije. Sa svojih 21 300 smještajnih jedinica, otok vitalnosti idealna je destinacija za ostvarivanje cjelogodišnjeg turizma.

Đurđica Šimičić, direktorica TZ Grada Malog Lošinja, rekla je: 'Održivost je godinama ključna prednost Lošinja - Otoka vitalnosti, ali htjeli smo i dalje napredovati te koristiti europske standarde. Obaveznim mjerenjem i usporedbom podataka detektiramo snage, slabosti, prijetnje i prilike kako bi konstantno unaprjeđivali strategiju održivosti destinacije.'

'Visit South Sardinija' ukupni je pobjednik za održivost zahvaljujući svom, inovativnom pristupu objedinjavanja EU-ovih i UN-ovih pokazatelja održivosti dok je Provincija Barcelona osvojila nagradu za najbolju pristupačnost zbog svojeg pristupa 'Turizam za sve'. Bretanja je osvojila ETIS-ovu nagradu za rad na razvoju ponude zelenog turizma u legendarnom šumskom predjelu.

Četiri odredišta osvojila su 2** u mjerenju socijalnih i kulturnih utjecaja: Dark Sky Alqueva u Portugalu, Torroella de Montgri-l'Estartit i Llanca u Španjolskoj, Ljubljana te Comunitat Valencia u Španjolskoj. Kategorija 1* za potignute utjecaje na okoliš dodjeljena je Podgorici u Crnoj Gori i Abano Terme u Italiji. Andalucia u Šapanjolskoj i Južni Limburg u Nizozemskoj dobili su posebnu pohvalu za održivo upravljanje odredištem i poboljšanja u pristupačnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju