Popis za kupovinu za 20 litara jednostavnog pale alea s finom aromom hmelja glasio bi otprilike:

5kg Pale slada (samljevenog)
1 paketić kvasca Safale US-05
100g hmelja Magnum
250g hmelja Cascade


Sve ove namirnice možete nabaviti u trgovinama poput beershop.hr. Preporučeno je uzeti opciju mljevenja slada jer granulacija mljevenja nije proizvoljna stvar i bitna je za efikasnost procesa.

Prva stvar koje se moramo uhvatit je svima najdraže - čišćenje. Ovaj dio je vjerojatno najbitniji dio procesa. Nikakva pobjednička receptura ti ne može spasiti pivo ako se ono inficira i skiseli. Sve što se koristi potrebno je oprati (lagana sredstva za pranje bez izbjeljivača i mirisa) i dezinficirati.

Zagrijte u 30 litarskom (ili većem) loncu 13,5 litara vode. Kad voda postigne temperaturu od 73°C ubacite u lonac zavezanu vrećicu za ukomljavanje u koju ste prethodno stavili samljeveni slad. Ukupna temperatura nakon dodavanja slada trebala bi iznositi 67°C. Na ovoj temperaturi događa se ošećerenje – pretvorba škroba u fermentabilne šećere. Bitno je osigurati dobru natopljenost slada povremenim miješanjem i probati zadržati temperaturu konstantnom jer se promjenom temperature utječe na konverziju škroba.

Nakon sat vremena ukomljavanja izvadite vreću s natopljenim sladom iz lonca i ispirite ga sa 19,5 litara vode zagrijane na 75°C. Ispiranjem skupljamo preostale šećere s krute tvari, a vrećica nam cijelo vrijeme služi kao filter za odvajanje krutog od tekućeg. Nakon cijeđenja i ispiranja uklonimo privski trop i zakuhamo svu dobivenu sladovinu.
Kada sladovina zakuha, dodajemo 20g Magnuma i nastavljamo kuhati. Hmelj se može dodavati direktno u sladovinu, ili se može ubaciti u vrećicu poput one za ukomljavanje.


Ovim dodavanjem dobivamo potrebnu gorčinu iz hmelja. Iako je tehnički kuhanje sladovine najjednostavniji dio procesa, ono je jako bitno i radi se iz više razloga: sterilizacija, koagulacija proteina, postizanje željenog ekstrakta sladovine, inaktivacija enzima itd. Pošto sad imate malo slobodnog vremena, ovo je savršen trenutak da popijete jedno pivo. Nakon 50 minuta kuhanja dodajemo 50 g Cascadea i kuhamo još 10 minuta. Kada prođe ukupno 60 minuta od prvog dodavanja hmelja ugasite grijač i ubacite 100 g Cascadea.

Sada je potrebno brzo ohladiti sladovinu na 20-25°C kako biste mogli ubaciti kvasac i započeti fermentaciju. Na početku je najjednostavnije hladiti uranjanjem lonca u hladnu/ledenu vodu na otprilike pola sata. Jednom kad krenemo hladiti sladovinu, čistoća procesa postaje ključna, jer više nemamo vrelu sladovinu koja nas može spasiti od neželjenih gostiju u vidu bakterija. Kada se sladovina dovoljno ohladi prebacite ju u posudu za fermentaciju u kojoj mora biti bar ¼ praznog prostora nakon pretakanja. Hlađenjem sladovine talože se proteini, hmeljne smole i druge materije, koje je potrebno pri pretakanju u fermentor zadržati u loncu.


U ovom trenu je uputno prozračiti pivo mućkanjem ili mješanjem jer je kisik potreban kvascu u prvoj fazi djelovanja. Suhi kvasac prethodno namočite na pola sata u 1.5 dl sterilne vode na 35°C i ubacite u fermentor. Stavite vrenjaču sa vodom ili alkoholom na fermentor i fermentacija može početi!

Postavite u fermentor u prostoriju konstantne temperature između 15-18°C i ne otvarajte ga 4 tjedna. Ako je fermentor proziran, držite ga u mraku, ili ga prekrijte. Kada na kraju sve počistite, sjednite, duboko udahnite, čestitajte si i popijte pivo!

Tekst je napisala Varionica
!
Prve nastavke škole kuhanja potražite na ovom linku!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju