Najveća turistička atrakcija Kine proteže se na više od 8 tisuća kilometara. Sagrađen je kao obrambeni sustav, prosječne visine 16, a širine 5 do 8 metara. Na UNESCO-ovoj listi nalazi se od 1987., a turisti hrle kako bi prošetali barem po djeliću ovog nevjerojatnog znanja.

Da više ne duljimo, predstavit ćemo ovaj čudesni zid u 7 činjenica, nakon kojih ćete vjerojatno i vi poželjeti "prođirati" po njemu.

Zid je građen dulje od 2 tisuće godina

Smatra se kako su prvi dijelovi zida napravljeni u 8. stoljeću prije Krista, iako su radovi službeno započeli 5 stoljeća kasnije, za vrijeme vladavine cara Qin Shi Huanga. Ipak, najveći dio, koji postoji i dandanas, izgrađen je između 14. i 17. stoljeća za vrijeme dinastije Ming.

Sagrađen je kao obrambeni zid

Prije svega, ideja je bila sagraditi zid koji bi branio carstvo od provale i agresije nomadskih plemena sa sjevera. Za vrijeme dinastije Han zid je nadograđen, kako bi se osigurala nesmetana trgovina na takozvanom „Putu svile“, dok je za vrijeme dinastije Ming zid obnovljen i još dodatno izgrađen.



Zid su gradile stotine tisuća ljudi

Prema portalu History.com, car Qin Shi Huang na raspolaganju je imao radnu snago od 300 tisuća vojnika, radnika i zatvorenika. Za vrijeme izgradnje tisuće njih na zidu su ostavile živote, tako da je zid itekako „krvav“.

---> (Ne)otkrivena tajna gradnje Kineskog zida od koje ćete se naježiti

Najbolje vrijeme za posjet

Zid se najčešće obilazi početkom svibnja i listopada, ali je problem što su tad ujedno i najveće gužve. Za vrijeme zime zid je prekriven snijegom, pa gužvi praktički i nema, ali morate dobro paziti da se ne poskliznete, a ni udari vjetra nisu baš ugodni. No, bilo kako bilo, zid godišnje posjeti više od 10 milijuna ljudi.

Zid se ne može vidjeti s Mjeseca

Unatoč glasinama i mišljenjima određenog dijela populacije, Kineski zid NE može se vidjeti s Mjeseca golim okom. Kao što je potvrdila i NASA, fotografije snimljene s međunarodne svemirske postaje nastale su u idealnim uvjetima, a  fotografija ipak radi na drugačijem principu...


Ovo (ne) radite prilikom planiranja posjeta

Nikako, ali nikako nemojte posjećivati zid za vrijeme državnog praznika, jer su gužve tada nesnošljive. Ako želite izbjeći najveću gužvu, na zid se popnite u popodnevnim satima, jer mnoge vođene ture kreću u jutarnjim satima, tako da su do ranog popodneva s obilaskom završili. I naravno, na noge navucite udobnu obuću, a uzmite i dovoljno vode.

Slavni na Kineskom zidu

Naravno da mnogi poznati nisu odoljeli posjetiti ovaj zid, a jedan od njih je i bivši američki predsjednik Barack Obama, koji je po zidu hodao 2009. godine. Ništa manje slavna gošća nije bila ni britanska kraljica Elizabeta II., dok su zidom hodali i Michael Jordan, Tom Cruise, Jennifer Lawrence...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju