Kina je prošli mjesec obećala ukinuti preradu i prodaju slonove kosti, što je u Africi odjeknulo kao posljednja slamka spasa za preostala krda slonova. Ovaj potez Kinezi su najavili nakon što je princ William posjetio Kinu i pozvao vladu da stane na kraj njihovoj neutaživoj žudnji za slonovačom. Također, potez je došao u pravo vrijeme jer je proizvodnja slonovače u Tanzaniji dovela do toga da pojedini parkovi danas izgledaju kao masovne grobnice.


Prema Tanzanijskoj vladi više od 65.000 slonova ubijeno je u proteklih 5 godina, što je ravno katastrofi. Sjeverni parkovi su jako veliki, tako da posjetitelji ne mogu primijeniti smanjivanje populacije. No, u jednom od njih, Serengetiju, čuvari su uspjeli povećati populaciju slonova tako da ih  ima točno 6.087. No u južnom dijelu države priča je u potpunosti drugačija. Tako je u parku Ruaha populacija 2009. godine brojila 34.664 slonova, da bi ih danas bilo samo 8.272. U rezervatu Selous, koji je svojom veličinom kao dvije Švicarske, krivolovci su, od 100.000, ostavili samo 13.000 slonova na životu.


Chris McIntyre, stručnjak za Afričku divljinu, rekao je da podržava kinesku odluku, ali da se bez konkretnih mjera ništa neće promijeniti. Riječi treba pretvoriti u dijela. I svaki pozitivni korak je dobrodošao kraju istrebljivanja slonova u Tanzaniji.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju