1. Predviđa se kako čak 70% svih novaca potrošenih od strane turista, odlazi iz Azije. Gotovo sve što turisti potroše u relativno siromašnim državama, odlazi na bankovne račune multinacionalnih hotelskih lanaca, restorana i turističkih agencija.

2. Full Moon partiji koji se organiziraju u Ko Phanganu, se svakoga dana iznova bore sa čak 12 tona otpada! Iako je ovaj festival prekrasan doživljaj, smeće je velik problem. Plastične boce, limenke i vrećice nimalo ne doprinose kvaliteti jutarnjeg jogginga...


3. Jedna četvrtina otoka Boracay u Filipinima je u vlasništvu međunarodnih kompanija. No nije to slučaj samo ovdje, često hoteli i kompanije kupuju zemljišta diljem svijeta kako bi izgradili što veće turističke sadržaje, i time pokupili što više vrhnja.

4. Jedan prosječan golf teren u nekoj tropskoj zemlji u Aziji troši isto onoliko vode kao i grad sa 60.000 stanovnika! Ovo je brojka o kojoj bismo se svi trebali malo zapitati!


5. Iako turisti često govore kako dok putuju vole svoje vrijeme provoditi s lokalcima, statistike pokazuju suprotno. Čak 85% putnika se na proputovanju Azijom druži samo s drugim putnicima!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju