Na mjestu nekadašnjeg Baltazarovog ribljeg restorana koji je nešto kasnije prerastao u B35 otvoren povodom 35 godina Baltazara, otvorio se Hanami, novo mjesto koje spaja okuse Japana i Južne Amerike. Takva kuhinja koja se naziva Nikkei korijene vuče iz Perua u kojem su japanski doseljenici napravili sinergiju svojih tehnika pripreme i tamošnjih namirnica. Tim se pristupom poveo chef Motohiko Mochizuki s kojim se zagrebačka publika upoznala u Takenoku.

Chef kojeg prijatelji zovu Moto u Zagreb je došao prije 17 godina i dugogodišnjim radom naučio kako najbolje iskoristiti hrvatske namirnice.
Hanami je ime dobio prema japanskoj tradiciji promatranja trešanja u cvatu koja svakog proljeća izmami na tisuće ljudi u parkove gdje se druže, uživaju u hrani i piću s pogledom na neodoljive ružičaste cvjetove, slaveći život i dolazak proljeća. Upravo se takva filozofija slijedi u restoranu Hanami na Kaptolu, kroz mala jela koja se pripremaju s mnogo vještine i pažnje.

Motohiko Mochizuki Motohiko Mochizuki (Foto: Karla Jurić)

„Pod motom „okusi se ne rađaju, nego stvaraju“ stvorili smo mjesto koje nudi čitavu paletu okusa. Koncept restorana je zamišljen tako da svakog tjedna, od ponedjeljka do subote, radimo meni za ručak koji se sastoji od ramena, gyoza, sushija i sashimija, dok navečer nudimo raznovrsna jela, naravno uz sushi! Svakodnevno ćemo pripremati najsvježije namjernice, a od ovog proljeća u našem vrtu u Ivanić gradu sadit ćemo domaće povrće koje ćemo koristiti u kuhinji. Planovi za budućnost su nam i otvorenje Hanami sushi bara s dostavom“ – najavio je vlasnik Igor Ćimbur.

Predstavljanje novog menija započelo je s tradicionalnom ramenom, kompleksnom juhom koja može sadržavati na desetke sastojaka koji se u spretnim rukama pretvaraju u senzaciju ravnoteže, umamija i neodoljivih mirisa. Ramen je kulinarska priča kojom se trenira strpljenje kuhara, ali i znanje o slaboj i jakoj vatri. Uključuje pregršt mesnih kostiju, ali i rezanaca prema kojima je juha dobila ime.

Ramen Ramen (Foto: Karla Jurić)

U Hanamiju se ramen poslužuje s pečenim pačjim prsima koje chef Mochizuki dovodi do savršenstva posebnom pripremom kako bi kožica ostala hrskava, a meso meko kao duša. U tom zagrljaju iz dubokog tanjura oduševljava i jaje pripremljeno prema načelima japanskih majstora. S nježnim temeljcem, blagog, ali punog okusa sjajno se slažu i špinat, prženi luk te klice soje. Pitate li se kako pojesti tu divoticu, najbolje je štapićima jesti rezance, a juhu piti kao iz velike šalice. Japanci se srkanjem zahvaljuju chefu na učinjenom, a tu praksu smijete slijediti u Hanamiju.

Hanami - 4 Hanami - 4 (Foto: Karla Jurić)

Lijepi balans okusa i tekstura može se okusiti i u slatkastom vijetnamskom umaku s dugim ljutkastim aftertasteom koji na stol dolazi s prženim punjenim jastučićima – gyozama s piletinom, škampima te gorgonzolom. Odlična i je i varijanta s mljevenom svinjetinom i povrćem. Chef Motohiko Mochizuki oduševljava sushijima kojima dopušta da ispričaju priču o masnoj tuni (toro), kozicama, lososu … što se isprepliću sa savršeno kuhanom rižom u zalogajima što nestaju jedan za drugim.

Volite li sezam, nemojte propustiti sladoled s kokicama od heljde i kremom od graha – zvuči puno egzotičnije nego što doista je, okusa kakav osvaja krute tradicionaliste i gastronomske avanturiste.

Omiljeno mjesto Sarajlija: Originalni kafić s WC-om kakav niste nikad vidjeli Zlatna ribica Zlatna ribica - 17 Zlatna ribica - 16 +13 Zlatna ribica - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju