Austrijsku kuhinju poznajem uglavnom po sendvičima na prekrasno uređenim benzinskim postajama na proputovanju prema Njemačkoj te uvijek finim Mozart kuglama i njihovim inačicama. Pa nas je bilo malo strah prilikom ulaska u restoran Radicchio u sklopu Arcotela, jer smo naviknuli da je ovaj trgovački centar uglavnom namijenjen publici koja ide u kino, i eventualno sjedne na kavu.

No, očekivanja su trenutno premašena ugodnom dvoranom, poslugom i jelima, koja su stvarno upečatljiva i fina, dok su vina – posebna priča. Uz sjajnu kapljicu Morillon von Terragomelitza iz 2003., dočekali smo i juhicu, odnosno Kartoffelsuppe - krem juhu od krumpira. Malo prevelik tanjur za toliko gustu, ukusnu, kompletnu i neočekivano finu juhu, da mi je bilo neugodno (ono, juha od krumpira, helooou, pa nije ovo Crno-Bijeli svijet?) što sam uopće posumnjao u njenu kvalitetu. Ovo skida temperaturu i grije svaki organizam, pa čak i srce vaše bivše!


Nastavili smo s predjelom, vegetarijanskim jelom Schlipfkrapfen - raviolima od krumpirovog tijesta punjenim češnjakom na maslacu. Dakle, kao knedle punjene aromom češnjaka položene na slasne tikvice i oduševljavajući umak od sušene rajčice. Poput neke vintage konžerve s pedigreom...

No, slijedilo je glavno jelo - Zwiebelrostbraten - pečeni juneći ramsteak u umaku od crnog vina, poslužen uz pečeni luk. Ovo nije za amatere, jak i težak umak bogato upotpunjuje debelu šniclu koja hrabro pruža otpor žvakanju. Hrskavi luk dođe kao šećer na kraju, ali je onda došao i pravi šećer - Kaiserschmarn - carski drobljenac.


Početkom osamdesetih bi nam mama, kad joj palačinke ne bi uspjele, tu smjesu bacila u protvanj, pa u špaher, i onda to sve mlatila po plamenicima, da bi dobila – savršenstvo. Jeo se pekmez od Done ili Podravke, i to bi bio praznik. Savršen sam šmarn jeo i u Maximilianu kod Green Golda, ali domaći pekmez od šljiva ovdje je stvarno za prste polizati. Što sam i učinio nakon vrhunske Julius Meinl kavice kad sam krenuo kući, dobrano poljuljan drugim vinom, crnim Zweigelt von Terragomelitz 2003. Austrijska vina – potpisujem!


Austrijska jela jedemo svakodnevno, a da i ne znamo da nisu naša, ipak smo dugo bili pod njihovom okupacijom, no ako ih zbog toga ne želite ići probati – stvarno ne znamo što bismo vam rekli. Za sve informacije i najavu, prijavite se na web stranici Radicchia, i svratite makar na Kaiserschmarn – čisti povratak u sretnu mladost!
 
Za informacije, rezervacije i slično, obratite se na mail: allegra@arcotelhotels.com, ili tel. broj: 01/4696-000

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju