Kako biste uštedjeli na troškovima putovanja obavite sami posao turističkih agencija, a budite i spremni kockati se s vremenskom prognozom i putovati izvan sezone. 

Tako je primjerice putovanje na rajske Maldive u srpnju i kolovozu upola jeftinije nego u Hrvatskoj, no razlog tome je nešto veći rizik od lošeg vremena. Zabluda je da se na Maldive ide samo početkom ili krajem godine jer se, bez obzira na mokru sezonu, u tom raju na Zemlji može uživati tijekom svih 365 dana. Za vrijeme kišne sezone temperature se ne spuštaju ispod 25 °C, a nije neuobičajeno da cijeli tjedan bude sunčan uz samo poneki jači pljusak ili naoblaku.

Jedan od najskupljih faktora kod planiranja putovanje jest cijena avionskih karata, a one variraju ovisno o tome u kojem je dijelu godine ili čak tjedna kupujete. Statistike pokazuju da su cijene karata najskuplje u lipnju i prosincu zbog godišnjih odmora i božićno-novogodišnjih blagdana, dok je najpovoljniji dan za početak putovanja utorak jer su tada karte jeftinije u odnosu na ostatak tjedna. Više o jeftinim zrakoplovnim kartama doznajte ovdje.

Želite li proći jeftinije, osim smještaja i avionskih karata obratite pozornost i na gradove u kojima nećete bankrotirati uđete li u kafiće i restorane. Na ljestvici najjeftinijih gradova za vikend odmor u Europi su Vilnius, Beograd, Varšava, Istambul i Bukurešt, a ovdje možete provjeriti i druge destinacije. Stručnjaci su slagali listu prema tipičnim turističkim troškovima: od pića, dvije večere za dvoje s vinom, smještaja u hotelu s tri zvjezdice do prijevoza.

Putovanja Putovanja (Foto: Unsplash)

Ako nemate točno određeno mjesto gdje se želite odmoriti misao vodilja može biti cijena avionskih karata koje potražite na jednom od internetskih pretraživača. Zgodan alat je podešavanje pretrage na polaske iz Zagreba prema - bilo kamo, a jednako tako pristupite i prema ciljanim datumima pa proširite traženje na cijeli mjesec (cheapest month).

Među popularnijim tražilicama su Skyscanner.net, Momondo i Kayak (isprobajte i Kayak.de ili Kayak.it jer se cijene iz italije i Njemačke mogu razlikovati). Korisno je pratiti i akcije low-cost aviokompanija poput Wizzaira, Easyjeta, Ryanaira i Vuelinga.

Imajte na umu da ćete za jeftine karte ponekad morati potegnuti do Budimpešte, Ljubljane, Beča ili Venecije. Također, kod low-cost letova provjerite kolika je dopuštena težina prtljage, kao i naplaćuje li se check in ako ga ne napravite sami na njihovoj internetskoj stranici.

GoOpti privatni prijevoznik vozi od Zagreba do zračnih luka Venecije, Beča i drugih, a putovati možete i vlakom ili FlixBusom. Ako niste u stisci s vremenom iskušati možete i BlaBlaCar koji povezuje ljude koji trebaju prijevoz s vozačima koji imaju slobodna mjesta u autu.

Toskana, Italija Putovanja 5 savjeta za putovanje u Italiju zbog kojeg nećete bankrotirati

Akcije koje uključuju prijevoz i smještaj potražite i na stranicama Crnog jajeta te drugih portala koji prate i nude sličan sadržaj. Nađete li ponudu koja vam se sviđa reagirajte na vrijeme jer dobri popusti mogu planuti i za nekoliko sati.

Jeftini smještaj potražite na stranicama Booking.com, Airbnb, Agoda.com i HostelsCombined.com, a ako ste avanturistički nastrojeni možete se i „zamijeniti“ za smještaj na Home Exchange ili pričuvati nečijeg ljubimca te zalijevati cvijeće u zamjenu za smještaj na Mindmyhouse.com. 

Tvrtka trustedhousesitters.com za članarinu od 119 američkih dolara godišnje dopušta vam da tražite smještaj diljem svijeta koji nude vlasnici kućnih ljubimaca. To su ljudi koji također žele putovati, ali nemaju kome ostaviti kućne ljubimce. 

Hotel Esplanade - 4 Putovanja 8 načina kako sačuvati novac na putovanjima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju