Kad se odlučite na neki put, jedan od glavnih problema jest – budžet. Novca je uvijek obično premalo za sve što biste željeli vidjeti i napraviti, a mi vam donosimo nekoliko savjeta o tome kako najbolje posložiti budžet i kako ekonomično upravljati teško stečenim novcem!

Letite kad nitko drugi ne želi

U pravilu, najjeftiniji su letovi utorkom i srijedom te subotom popodne, pa se odlučite za neki od tih termina. Također, ranojutarnji i kasnovečernji letovi nepopularni su, pa ako nemate problem s tim, neki takav let dobro će vam doći u čuvanju novaca. Ako ne vjerujete, posjetite stranicu skyscanner.com, izaberite dane i uvjerite se.

Budite fleksibilni kada je riječ o destinaciji

Želite u Pariz, ali za Grad Svjetosti trenutačno nema jeftinih karata? Ništa zato, ima za druge lokacije! Iskoristite pretraživače kao što su Kayak i Google Flights, odredite na njima budžet, vrijeme putovanja i vidite koje su trenutačno najbolje ponude.

Putujte izvan sezone

Ovo se naročito odnosi na odredišta koja su u vrijeme sezone zatrpana turistima jer su tad i cijene najviše. Nije isto posjetite li Barcelonu u siječnju ili srpnju jer ćete na početku godine naći zbilja povoljne sobe, s obzirom na smanjeni interes za putovanja u to vrijeme.

Bukirajte direktno na stranici hotela

Mnoga mjesta nude povoljne cijene kad bukirate putem interneta. Često se isplati ići direktno na stranicu hotela i bukirati preko nje ili mailom poslati upit hotelu i tražiti popust. Nemojte bukirati odmah putem Bookinga, već provjerite hoće li vam i hotel u koji idete izići u susret i omogućiti nekakav popust.

Hotel Esplanade - 4 Hotel Esplanade - 4 (Foto: Hotel Esplanade Zagreb)

Riješite stvari telefonski

Prethodno smo vam savjetovali da pokušate direktno kontaktirati hotel e-mailom. No ako to ne upali, postoji još jedna opcija – dogovor telefonom. Spomenite bilo što što vam može pomoći u spuštanju cijena – kako ste student, umirovljenik, a ako recepcioner ne može odobriti popust, zatražite upravitelja hotela.

Potražite „all inclusive“ pakete

Nekad nije loše uzeti ni ovakve pakete, a kod nas ih dosta agencija nudi primjerice za ljetovanje u Tunisu. Smješteni ste u finom hotelu, a unutra vam je sve – besplatno. Poželite jesti, piti, otići na masažu - i ne platite ništa jer je sve uključeno u paket koji ste uzeli za putovanje.

Avion Avion (Foto: Guliver/Thinkstock)

Izbjegnite dodatna plaćanja prtljage

Pripazite prilikom uzimanja leta na dozvoljenu količinu prtljage. Ne isplati se doći na aerodrom s torbom viška, pa da vam službenica objasni kako to stoji dodatnih 50 eura. Ovo se posebno odnosi na niskobudžetne kompanije, stoga budite oprezni.

Nabavite karticu vjernosti

Mnoge kreditne kuće nude kartice pogodnosti, pa se isplati s njima kupovati karte i na taj način skupljati zračne milje. To će vam donijeti pogodnosti prilikom kupovanja karata, znatno snižene cijene, a nekad čak i besplatne karte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju