Pripremiti piletinu sa savršeno hrskavom kožicom priličan je izazov. Koža prečesto ispadne gnjecava, masna ili gumena, ali s ovim jednostavnim trikom – nikad više. A najbolje je to što nema ni zahtjevnih koraka, postupaka ili profesionalnog alata, ali niti dodatnog ulja. Sve što vam treba je piletina s kožom, dobra tava i malo strpljenja.
Ova metoda savršena je za sve koji žele ukusniju, ali i zdraviju prženu piletinu – bez viška masnoće i komplikacija. Rezultat je impresivan - sočno meso i savršeno hrskava kožica.
Tajna je u tome da, za razliku od klasičnog prženja, ne zagrijavate tavu unaprijed. Umjesto toga, pileće batke s kožom (ili bilo koji drugi komad piletine) stavljajte u hladnu tavu, kožom prema dolje, a zatim palite srednje jaku vatru.
Ono što se odvija u tavi, naravno nije magija (usprkos čarobnom rezultatu). Na hladnoj tavi, naime, kožica se postepeno zagrijava i počinje otpuštati vlastitu masnoću, u kojoj se zatim polako prži. Bez dodatnog ulja, bez zagaranja i bez lijepljenja.
Postupnim zagrijavanjem masnoća se topi ravnomjerno, a koža se sama počne odvajati od tave. Dovoljno je da samo protresete tavu i ako piletina po njoj klizi – vrijeme je za okretanje. Druga strana mesa bit će gotova za samo nekoliko minuta jer je većina kuhanja već obavljena.
Za ovo metodu prženja najbolje je da koristite tavu s neprianjajućim dnom, ali tehnika će funkcionirati i s tavom od nehrđajućeg čelika ako se zagrijava polako i ravnomjerno. Ipak, izbjegavajte tave od lijevanog željeza jer one zadržavaju previše topline, pa kožica na piletini može zagorjeti i prije nego što se ispeče. Također, možete dodati malo soli i u tavu (prije stavljanja piletine) – to može sprječiti lijepljenje.
Novo mjesto na Trešnjevci: Mala vinska ambasada u kojoj možete pronaći uzbudljive etikete po prijateljskim cijenama