Grčka

Najpoznatije grčko jelo i nama je dobro poznato, jer se radi o musaki. Smatra se da je ona postala dio grčke nacionalne kuhinje 1920., kada ju je poznati kuhar Nicholas Tselementes uvrstio u kuharicu. Meso, patlidžan, umak bechamel i luk su ono što vam treba za originalni recept.

Mađarska
A što bi drugo bilo kod naših sjevernih susjeda nego gulaš! Komadi mesa, luk, paprika, rajčice, papar sastojci su potrebni za pripremu. Mađari vole jaki, začinjeni gulaš, a ako se takav sviđa i vama, uživajte u pripremi!


Italija
Zemlja koja se oduvijek hvali svojom gastronomskom scenom, svijetu je podarila možda i najpopularnije jelo, pizzu. Najbolju ćete kušati na jugu Italije, u Napulju, tamo gdje je i nastala.

Malta
Otočani će turistima preporučiti najčešće jelo naziva fenkata. Radi se o zečjem mesu koje se poslužuje u dva slijeda. Najprije, posluži se samo umak od zeca sa špagetima, a potom zec s krumpirima.

Poljska
Poljaci uživaju u bigosu. Jelo je to koje se najčešće vezuje uz sezonu lova, jer se radi o mesu divljači posluženom uz kupus. U svakom slučaju, u njemu možete uživati tokom cijele godine.


Portugal
Kao prava pomorska zemlja, Portugalci se diče specijalitetom naziva bacalhau a radi se o sušenoj ribi - bakalaru. Pripremaju je na stotine raznih načina, što znači da vam ovo jelo nikad neće dosaditi!

Španjolska

Najpopularnije jelo koje možete pojesti na svakom koraku svakako je paella. Osnovni sastojak je riža, a može biti s plodovima mora i graškom ili s komadićima mesa i raznim sezonskim povrćem.

Švedska
Kottbullar je naziv švedskog nacionalnog jela, a radi se jasno o popularnim mesnim okruglicama. Za njih ne morate ići u Švedsku, već je dovoljno posjetiti IKEU koja ih je i proslavila diljem svijeta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju