Austrija

Bečka šnicla popularna je svugdje, ali ona je najprepoznatljivije jelo u Austriji. Poslužuje se kao glavno jelo, a ako je naručite negdje u Beču, budite uvjereni kako će padati s tanjura i biti poslužena s brdom prženih krumpirića.

Belgija
Moules–frites naziv je najpopularnijeg belgijskog jela, a vjerovali ili ne ono se sastoji od dagnji i zaštitnog znaka belgijske kuhinje - pomfrita. Što jest jest ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija!


Bugarska
Ovo je predjelo popularno i kod nas, ali korijene vuče iz Bugarske. Riječ je naravno, o šopskoj salati. Rajčica, paprika, krastavci, luk, sir - neki su od glavnih njenih sastojaka.

Cipar
Na otoku podijeljenom između Grčke i Turske, najpopularnija je hrana halloumi s lubenicom. S obzirom da se pitate što je uopće halloumi, recimo kako je riječ o posebnom ciparskom siru. Jelo služi kao snack, dok čekate glavni obrok.

Češka
Dobro su poznate i knedličke, ali najpoznatija je svičkova. Radi se o govedini koja se marinira minimalno 24 sata, a poslužuje se naravno, kao glavno jelo. Ako je naručite u Pragu, nećete pogriješiti.

Danska
Frikadeller je ime najpoznatijeg danskog jela. Radi se o mesnim, najčešće svinjskim okruglicama, koje se serviraju uz rajčice, kupus i rižu.


Estonija
Nacionalno estonsko jelo zove se rosolje, a radi se o kombinaciji rotkvica i krumpira. Služi se naravno kao prilog jer je to salata, a u nju se još mogu dodati jaja ili jabuke.

Finska
Teško je ovo napisati a kamoli izgovoriti, finsko najpoznatije jelo zove se poronkaristys. Radi se o narezanim komadima mesa, obično govedine, koji se jedu uz pire i luk.

Francuska
Majstori kuhanja posebno se ponose jelom pot au feu. Poslužuje se kao glavno jelo, a jednostavno rečeno - radi se o govedini kombiniranoj s povrćem.


Njemačka
Kod Nijemaca se radi o govedini mariniranoj 3–4 dana. Uz nju ide povrće i razni začini, a oni koji su ovo probali kunu se kako je jelo divno. Ah, zaboravili smo ime, koje glasi - Sauerbraten.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju