Svinjski file ili pisanica poznat i pod imenom lungić je najfiniji, najmekši i najkvalitetniji dio svinjskog mesa. Da biste ga kvalitetno ispekli ne treba vam mnogo sastojaka – ni vremena.
Danas vam predlažemo pečeni lungić s medom i Dijon senfom koje je najbolje termički obraditi u pećnici uz nešto krumpira.
Riječ je vrlo ukusnom i zasitnom jelu koje se nameće kao odlična ideja za nedjeljni ručak.
Zapečeni lungić s krumpirom - sastojci:
- 1 komad svinjskog lungića oko 500 grama
- 500 g oguljenog krumpira
- 60 ml umaka od soje
- 30 ml svježe iscijeđenog soka naranče
- 3 žlice meda
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice Dijon senfa
- 1 žlica nasjeckanog ružmarina
- biljno ulje po želji
Zapečeni lungić s krumpirom - priprema:
- Pripremite marinadu za meso: u zdjeli pomiješajte umak od soje, svježe iscijeđeni sok naranče, med, nasjeckani češnjak, Dijon senf, nasjeckani ružmarin i nešto ulja. U dobivenu marinadu uronite komad lungića i oguljeni i narezane krumpire na kocke. Sve dobro promiješajte.
- Svinjski lungić stavite na lim za pečenje, a oko njega rasporedite krumpire. Ostatak marinade prelijte preko mesa i krumpira.
- Stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 do 45 minuta, odnosno dok meso ne bude pečeno, a krumpir mekan. Provjerite kuhinjskim termometrom je li meso pečeno prije nego što ga izvadite iz pećnice – temperatura u unutrašnjosti mesa trebala bi dosezati 65 Celzijevih stupnjeva.
- Pustite da meso odstoji oko 10 minuta prije nego što ga narežete i poslužite s pečenim krumpirom te sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Savršeni svinjski kotleti: Jedini recept za marinadu koji će vam ikad trebati