Ako volite putovati i gotovo svaki slobodan dan provedete negdje na putu, vjerojatno ste u ovim destinacijama već i bili, no zasigurno ima i onih koji bi htjeli otići negdje, a nisu sigurni kamo. U ovom ćemo se članku bazirati na gradovima koje s lakoćom možemo nazvati 'velegradovima', pogotovo usporedimo li ih sa Zagrebom.

Imate slobodnu subotu ili nedjelju, ekipu s kojom želite na jednodnevni 'city break' i nekoliko uvjeta. Blizu, jeftino i zanimljivo? Imamo prijedloge za vas.



Beč - austrijska metropola

Zašto: udaljen svega 3,5 sati vožnje od Zagreba (370km), odlična hrana, zanimljive atrakcije

Beč je zasigurno jedan od najvećih gradova u ovom dijelu Europe. Ako krećete iz Zagreba prema Beču, a jedan od razloga vam je shopping, možda nije loša ideja da se zaustavite u Grazu gdje ćete na samom ulazu u grad pronaći svima nam poznati shopping centar Seiersberg.

Ako vam kupovina i nije neki prioritet, Beč će vam sam po sebi biti dovoljno velika atrakcija. Ako imate samo jedan dan, nećete vidjeti pretjerano puno, no ipak, vidjeti ćete dovoljno da se poželite opet vratiti. Od poznatijih atrakcija valja izdvojiti palaču i vrtove Schöonbrunn, dvorac Belvedere, Heldenplatz (trg junaka) i Hundertwasserova kuća, no ipak, dovoljno je da samo prošetate gradom i istražite predivnu arhitekturu koja je jednostavno nešto posebno.

Savjet: Idete li u Schöonbrunn, imajte na umu kako će vam službeni parking naplatiti nekoliko eura. Naš savjet je da svoj auto ostavite sa stražnje strane (primjerice u ulici Hohenbergstrasse ili Schwenkgassestrasse) gdje možete parkirati besplatno.

Đoživite pravi Advent u Beču uz najpovoljniji putni aranžman.



Budimpešta - grad dobre hrane

Zašto: udaljen svega 3 sati vožnje od Zagreba (340km), izvrsni restorani, povoljne cijene

Ako ste već puno puta bili u Beču i želite na neku novu destinaciju, možda je upravo Budimpešta grad za vas. Iako je mnogima samo tranzitni grad pri putovanju jeftinim letovima prema ostatku svijeta (ipak, iz Budimpešte lete najjeftiniji letovi prema Europi), ovaj grad bi trebali shvatiti malo ozbiljnije. Svojom arhitekturom nije ništa manje lijep od svojih rivala Beča ili možda Pariza, a za mnoge je upravo Budimpešta najljepši grad na svijetu.

Ima Budimpešta svoje prednosti, a jedna od najvećih su svakako cijene. Iako velegrad, u Budimpešti ćete kavu platiti kao primjerice u Varaždinu, a o cijenama jela da i ne govorimo. Tradicionalni specijalitet - gulaš ćete u malo boljem restoranu platiti svega 30-tak kuna. Od restorana valja izdvojiti one u ulici 'Lszt Ferenc ter' kao što je Menza Etterem - jedan od najboljih u gradu. Svoje mjesto u ovom restoranu najbolje je unaprijed rezervirati, no ako kojim slučajem to zaboravite, ne brinite, ima puno dobrih restorana oko Menze. Jednom kad ste siti, najbolje je krenuti u laganu šetnju gradom i u obilazak poznatih atrakcija kao što je (Széchenyi lánchíd) koji će vas dovesti poznate Ribarske tvrđave s koje se pruža spektakularni pogled na cijelu Budimpeštu, pa i na najpoznatiju atrakciju - zgradu parlamenta.

Savjet: Jedan od najpopularnijih kafića u gradu je Hard Rock Caffe, no budite upozoreni - cijene na računu kojeg dobijete ne uključuju uslugu serviranja, tako da se od vas očekuje napojnica od 20-30%.

Ako vam jedan dan ipak nije dosta, spakirajte se i povoljno provedite vikend u Budimpešti.

Bratislava - grad kao na moru - samo bez mora

Zašto: udaljen svega 4,5 sati vožnje od Zagreba (400km), povoljne cijene, cjelokupna atmosfera

Mnogi misle kako je Bratislava 'tamo negdje', jako daleko. To su gluposti. Sam put prema Bratislavi (ako idete starom cestom preko mađarskog Szombathelya) je jako interesantan, pogotovo radi predivnih mađarskih ravnica i krajolika koji je potpuno drugačiji od svakodnevnog. Da ste blizu Slovačkoj granici nagovijestit će vam sve veći broj vjetrenjača koje se uzdižu na vizuri poljana, a koje su potpuno normalna pojava u ovom djelu Europe (posebice kad se vozite od Bratislave prema Beču).

Dobra stvar u Bratislavi je ta da se parking vikendom ne naplaćuje, a naš savjet je da svoj automobil parkirate u Dunajskoj ulici 2 (kod Tesco dućana) i da od tamo krenete u razgledavanje grada pješice. Kad prođete cijeli centar i stari grad, savjetujemo vam da krenete ulicom Obchodna gdje ćete na nekih 500-600 metara hoda s desne strane ugledati jedan pomalo zanimljiv restoran imena 'Slovaky pub'. Ako volite dobru (čitaj odličnu) i jeftinu hranu, ovo je mjesto za vas, a sam interijer će vas, vjerujemo oduševiti, brojne sobe uređene u tradicionalnom stilu i velika zatvorena terasa na kojoj možete zapaliti samo su dio onoga što karakterizira pub.

Sami rade svoj kruh, a specijalitet koji svakako morate probati je juha od češnjaka poslužena u domaćem kruhu. Zakon! Nakon dobrog obroka, najbolje je zaputiti se prema najpoznatijoj atrakciji grada - Starom gradu u kojem je smješteni Nacionalni Slovački Muzej.

Savjet: Ako se želite opskrbiti namirnicama za put ili želite obaviti noćni shopping, u Bratislavi postoji dućan (Tesco) koji je otvoren od 0-24, a prodaje zaista sve, od bicikala, preko vrtnih sadnica do salama i garderobe.

Bratislavu možete povoljno posjetiti i u paketu s Bečom.

Još savjeta za putovanja pronađite kod Vikend Manijaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju