Polako bi se već moglo reći da je meni Budimpešta drugi grad. Em što svako malo letim iz njega em što svako malo odjurim na jednodnevni izlet. Do Budimpešte treba nam svega 3 do 4 sata vožnje automobilom, a zbog čestih posjeta znam prava mjesta za zabavu bez puno traženja.

No unatoč tome moja preporuka je da svakako izdvojite minimalno pet dana za ovu predivnu mađarsku prijestolnicu, najbolje cijeli tjedan. No, ako nemate toliko vremena i na jednodnevnom ste izletu evo nekoliko savjeta koji će vam omogućiti najviše od kratkog boravka. Ali svakako se potrudite da dođete ponovno i ostanete duže.

Jutro: 9.00 – 12.00

Započnite svoj dan rano pokraj dvorca u Budimu i uživajte u jutarnjem suncu i pogledu na zgradu Parlamenta, Baziliku i mnoge budimpeštanske atrakcije. Laganom šetnjom otiđite do Budim Hilton hotela kako biste razgledali ruševine samostana iz 15. stoljeća.

Sigurno ćete ogladnjeti pa vam preporučujem da uzmete pauzu i sjednete u Ruszwurm, najstariju slastičarnicu u gradu, i kušate nešto iz bogate ponude doručka – imaju najbolje kremšnite u Europi, tek toliko da znate. Kako biste potrošili dobivene kalorije savjetujem vam da prošećete po Budimu gdje ćete saznati puno toga o Mađarskoj povijesti dok se divite okruženju.

Podne: 12.00 – 15.00

Nakon što ste razgledali ruševine samostana laganom šetnjom spustite se prema Pešti jednim od mnogih stepenica koje se spuštaju ispod Ribarske tvrđave ili Kraljevske palače. Prošećite preko znamenitog mosta koji će vas dovesti do Bazilike gdje se ukrcajte na metro liniju broj 1 koja će vas dovesti do Oktogona.
Ovdje izdvojite vrijeme za dobar ručak na trgu Liszt Ferenc koji je prepun restorana.

Nakon što ste dobili svoj trip Mađarske hrane (gulaš, molim lijepo) sjednite opet na metro i odvezite se do Trga heroja. Ovaj trg svakako morate posjetiti jer je na njemu prikazana gradska povijest od dolaska prvih plemena 896. godine, preko Mađarskih vladara pa sve do sredine 19. stoljeća. Odmah pored trga nalazi se predivni gradski park u kojem ćete naći stvarno prekrasni dvorac Vajdahunyad.

Poslijepodne: 15.00 – pa do fajrunta

Poslijepodne u Budimpešti savršeno je vrijeme za opuštanje u jednom od najvećih spa kompleksa u Europi – Szechenyi. Provedite dva do tri sata brčkajući se u vanjskim i unutarnjim bazenima gledajući lokalce kako igraju šah u vodi, upijte život u sauni i počastite se dobrom masažom. To je ono što zaslužujete.

Kasno popodne posjetite Židovsku četvrt i večerajte u restoranu Gozsdu Court. Ovaj restoran nudi veliki izbor jela tako da možete biti malo avanturistički sa svojom večerom. Ako ste fan viskija ili piva zaletite se do puba Dob 3, a ako vas više 'pali' vino - Divino je pravo mjesto za vas. Ako još imate energije prošećite do Dunava i na jednom od mnogih mostova uživajte u pogledu na Budim i Peštu koji su noću stvarno posebni kada su osvijetljeni.

A kakva bi to bila večer u Budimpešti koja ne bi završila posjetom jednog od mnogih klubova? Moja preporuka je, ako ste željni dobre zabave, da svakako posjetite klub Ellato.

Na kraju dana imat ćete savršen uvid u ono što Budimpešta nudi i sigurno će vas srce vući da je što prije opet posjetite. Još jedan savjet za kraj, tijekom mnogih šetnji svakako kupite slavnu mađarsku papriku.

Ako želite u Budimpeštu što prije, CrnoJaje ima ponudu za vas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju