Mladi Danac Henrik Jeppesen, koji je proputovao sve države svijeta prije 28. rođendana, uživo je čitateljima Punkufera na Facebook stranici portala odgovarao na sve što ih je zanimalo o njegovim podvizima. "Intervju" čitatelja i Henrika donosimo ovdje.

Punkufer: Dragi Henrik, hvala ti što si nam se pridružio, drago nam je što te možemo ovako ugostiti. Prvo pitanje za tebe ima naša redakcija. Proputovao si cijeli svijet, gdje si sada i što radiš?

Henrik Jeppesen: Hvala vam, drago mi je što sam ovdje. Trenutno sam u Danskoj, na odmoru, dajem intervjue prije nego se vratim putovanjima i osvajanjima novih teritorija i jedinstvenih destinacija.



Margareta Ivanušić:
Bok. Bi li ikad putovao motorom, primjerice route 66? Koja kultura ti se najviše svidjela? Jesi li imao problema s couchsurfingom? Je li te netko tražio novac za kauč, s obzirom da se taj problem nedavno pojavio?

Henrik Jeppesen: Hvala na pitanjima, Margareta. Kada sam stopirao, vozio sam se motorima, ali to nije za mene. Više volim auto, pa i dalje planiram tako putovati.

Svidjelo mi se puno kultura, uključujući talijansku, južnoafričku, novozelandsku, kolumbijsku, brazilsku. Zapravo, previše za nabrajati. Također mi se svidio spor život na otocima poput Sejšela.

Nisam imao problema s couchsurfingom. Samo jednom u Tasmaniji morao sam spavati s mačkom u maloj sobi. Nije mi se to svidjelo.

Ana Majetić: Pozdrav Henrik. Moja pitanja vezana su uz hranu. Je li ti se svidjelo isprobavati kuhinje zemalja koje si posjetio? Možeš li preporučiti neko osobito jelo koje te ostavilo bez daha i koja ti se kuhinja nije svidjela?

Henrik Jeppesen: Hvala na pitanjima Ana. Uživao sam isprobavajući različite kuhinje, ali sam se i otrovao hranom nekoliko puta pa sam oprezan glede toga što i gdje jedem. Volim talijansku i francusku kuhinju, rižoto s gljivama, ako je pripremljen sa svježim namirnicama. Nemam omiljenu hranu, samo mi je bitna kvaliteta sastojaka i kuhar koji sve to priprema. Nisam ljubitelj kineske i eritrejske kuhinje.



Matko Kolić:
Gdje su žene najljepše?

Henrik Jeppesen: Bok Matko, možda na Madagaskaru.

Jacqueline Trinajstić Potočki: Koji ti je bio najbolji, a koji najgori dan na putovanju i zašto?

Henrik Jeppesen: Najbolji je bio 1. travanj 2016., kada sam stigao u posljednju zemlju, Eritreju. Najgori je bio siječanj 2011. kada mi je iznenada umro ujak i ožujak iste godine kada je uginuo moj pas. To je loša strana udaljenosti od obitelji.

Jacqueline Trinajstić Potočki: Koja mjesta u Australiji si obišao?

Henrik Jeppesen:
Posjetio sam mnogo mjesta, uključujući Perth, Adelaide, Melbourne, Tasmaniju, Canberru, Sydney, Brisbane, Gold Coast i Cairns.

Pacífico Guerrero:
Imaš li stalan posao i kako plaćaš mirovinsko osiguranje?

Henrik Jeppesen: Moj životni stil je moj posao. Zarađujem putem svog bloga, društvenih mreža i partnerstva s kompanijama, javnim govorima i na druge načine, poput organiziranjem specijalnih putovanja. Puno radim, ali je vrlo uzbudljivo. Mogu živjeti i raditi gdje god hoću, dok god postoji internetska veza. Ne plaćam mirovinsko. Moram sam dovoljno zaraditi za mirovinu, ali optimističan sam.



Andrea Kučiš:
Bok Henrik, možeš li navesti 3 mjesta/zemlje s dobrom hranom?

Henrik Jeppesen:
Italija, Francuska i Argentina.

Dani Simrak: Bok Henrik, koju zemlju bi opisao kao nesigurnu ili možda čak opasnu za turiste?

Henrik Jeppesen: Hvala na pitanju Dani. Trenutno Sirija i Jemen zbog rata. Somalija. Dijelovi Južnog Sudana, Središnje Afričke Republike, Afganistan i nekoliko drugih.

Martina Vipotnik: U članku opisuješ Irance kao iznimno ljubazne. Možeš li malo pojasniti?

Henrik Jeppesen: Jako gostoljubivi su. Najbolje iskustvo sa stopanjem doživio sam u Iranu. Kako nije bilo busa od aerodroma do grada, jedina opcija bili su taksiji, ali preskupi su. 20 eura premašivalo je moj dnevni budžet, pa sam odlučio stopirati. Prvi vozač koji se zaustavio očekivao je novac, ali drugi je bio ljubazni britanski učitelj koji me odvezao do hotela nakon što mi je pokazao dio grada. Zbog velike prometne gužve, pričali smo hotovo dva sata. A na ulicama Teherana netko mi je ponudio nešto za pojesti kada sam tražio upute za neko mjesto, a jedan drugi gospodin ponudio se platiti mi taksi, da ne moram hodati. Nevjerojatna zemlja.

Helena Milic: Dragi Henrik, koja ti se destinacija najviše svidjela?



Henrik Jeppesen:
Ovo je teško pitanje. Mnoge zemlje su mi se jako svidjele iz različitih razloga. Italija i Francuska zbog hrane. Južna Afrika puno toga nudi putnicima dok su u Iranu vjerojatno najljubazniji ljudi na svijetu.

Viktor Balov: Jesi li posjetio zemlje južnog Balkana (Makedonija, Bugarska, Grčka, Albanija...)? I što ti se najviše svidjelo tamo? Jesi li uočio razliku između južnih i sjevernih zemalja (Hrvatska, Srbija, Rumunjska)?

Henrik Jeppesen: Posjetio sam sve države svijeta, pa tako i ove. Da, vidi se velika razlika između ovih zemalja. Makedonija je, po meni, najpotcjenjenija, a predivna zemlja. Destinacija budućnosti!

Viktor Balov: Ja sam iz Makedonije, drago mi je to čuti…

Henrik Jeppesen: Predivno. Stopirao sam od bugarske granice kamionom, školskim autobusom i različitim autima. Jako zabavno i prekrasno mjesto.

Jerko Lero Matić: Henrik...jako lijepe priče.....reci mi...kako mogu doći do Južne Amerike low cost kompanijama, je li to moguće?



Henrik Jeppesen:
Nije lako. Možeš do Bruxellesa, onda do Kariba za 150 eura i onda do Južne Amerike. Ima više opcija, ovo je jedna od njih

Ema Bašić: Koja je najzanimljivija/najneobičnija stvar koju si pojeo i gdje?

Henrik Jeppesen: Crv u Zimbabweu.

Leo Bartolec: Bok Henrik, zanima me u kojim zemljama Europe je najlakše stopirati? Čuo sam da je Gruzija među njima, je li to istina? A skandinavske zemlje? Hvala.

> Čovjek koji je proputovao cijeli svijet savjetuje: '8 najljepših i najjeftinijih zemalja za putnike'

Henrik Jeppesen:
Bok Leo, po mom mišljenju, najlakše je bilo stopirati u Makedoniji. Ne znam za Gruziju. Javni prijevoz tamo dobro je organiziran i jeftin. Trebalo bi biti sigurno i u Skandinaviji, ali meni je ovdje bilo teško stopirati kad sam bio primoran na to. Ali, ako čekaš dovoljno dugo, siguran sam da bi netko stao.

Leo Bartolec: Hvala na odgovoru. Još jedno pitanje: Koje europske zemlje bi preporučio kao lijepa mjesta za vidjeti, a da nisu baš poznata.

Henrik Jeppesen:
Estonija i Moldavija.

Borno Abičić: Bok Henrik, jesi li bio u Sjevernoj Koreji i koji su tvoji dojmovi ovog zatvorenog društva?



Henrik Jeppesen:
Bio sam u svim zemljama, pa i u ovoj. Mislim da je ovo najzanimljivija zemlja na svijetu. Njihova nacionalna aviokompanija jedina je aviokompanija u svijetu koja ima samo jednu zvjezdicu i putovanje njihovim avionima iskustvo je za sebe. Dva najstrašnija leta na kojima sam bio. Ali, preživio sam. Sjeverna Koreja jedinstvena je na mnogo načina. Slobodno možeš istraživati zemlju. Mnoge stvari su neobične i hrana je užasna. Ovdje možeš pročitati više o mom putu. 

Ivana Kristović: Bok Henrik, jesi li imao kakvih problema s ulaskom u Somaliju? Kako ti je bilo tamo?

Henrik Jeppesen: Ne, bilo je nevjerojatno iskustvo. Evo jedne anegdote iz Somalilanda. Njihov imigracijski ured dao mi je besplatnu vizu. Somaliland nije službeno priznat kao nezavisna zemlja, ali imaju svoju zastavu, valutu i vladu. Njihov nacionalni avioprijevoznik Jubba Airways sponzorirao mi je kartu od Nairobija do Hargeisa, sa zaustavljanjem u Mogadishu i bio sam jako uzbuđen da doživim ovaj teritorij, nakon što sam mnogo o njemu istražio. Što se tiče viza, politika se promjenila i cijena im je bila 80 dolara. S obzirom da je to jako puno, zamolio sam ih za jeftiniju vizu, s obzirom na moje kratko putovanje.

Irma Podoreški: Uzimaš li vize prije dolaska u neku zemlju ili po dolasku? Jesi li ikada upoznao nekog na putovanju i nastavio put s tom osobom? Cijepiš li se?

Henrik Jeppesen: Sve ovisi o zahtjevima zemlje. Neke vize uzmem po dolasku, neke moram prije, a za mnoge ni ne treba viza.

Da, jesam. Najbolje iskustvo bilo je na Kiribatima gdje sam upoznao Amerikanca. Zajedno smo istražili zemlju i opet se našli na Novom Zelandu i u Tongu.

Cijepio sam se prije nekoliko godina.

Punkufer: Zahvaljujemo se svim našim dragim čitateljima koji su postavili pitanje i Henriku na odgovorima! 

Henrikove avanture možete pratiti na njegovom Facebook i Instagram profilu te na blogu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju