Stari su Egipćani koristili med kao dar svojim bogovima, ali isto tako i kao proizvod za njegu kože (kupke u medu i mlijeku). Nadalje, med je bio vrlo važan sastojak u procesu balzamiranja. Tamni med ima antibakterijska svojstva, što je razlog zašto je bio korišten kao lijek za rane. Evo za što ga sve još možete koristiti:

Njega rana
Ono što su nekad radili Egipćani možete i vi danas. Iskoristite antibakterijska svojstva meda - operite područje rane, dobro isperite hladnom vodom, osušite i nanesite malo meda.

Borba protiv crijevnih parazita
Pomiješajte vodu, ocat i med u omjeru 1:1:1 i popijte. Okus nije baš nešto fin, ali pomaže kod blažih slučajeva infekcije parazitima. Ako simptomi ne nestanu - potražite liječničku pomoć jer očigledno trebate nešto jače.

Brzi lijek za mamurluk
Visok sadržaj fruktoze u medu pomaže metabolizmu da brže razgradi alkohol. Nakon burne noći, dakle, obavezno uzmite žlicu meda. Možete i sa čajem.

Za umivanje
Med je blag prirodan piling, što ga čini savršenim za vaše lice. Pokušajte se umiti medom i toplom vodom - izglađuje kožu i prirodan je lijek protiv akni.

'Injekcija' energije
Pripremate se za trku, ili naporno penjanje? Žlica meda može vam dati dovoljno energije da ispunite zacrtane ciljeve.

Miran san
Slani med može pomoći u smanjenju razine hormona stresa u tijelu zbog kojih ne možemo spavati. Ako patite od nesanice, pokušajte samo malo, na vrhu jezika da vidite pomaže li vam da se opustite.

Regenerator za kosu
Premažite vrhove kose medom da spriječite kovrčanje i pucanje, ili ga upotrijebite za ispiranje kako bi vam kosa bila sjajnija. Kosa će vam biti zahvalna, a kako ćete vodoinstalateru objasniti med u odvodima – prepuštamo vama!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju