• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Pet vrsta tava koje će vam promijeniti život!

Većina ljudi svakodnevno koristi tave u svojim kuhinjama, međutim rijetki znaju tajne kulinarskog zanata i kako određena vrsta tave utječe na izgled i okus jela. Dugogodišnji freelance chef koji se bavi i 'food staylingom' u reklamama i kao savjetnik u produkciji popularnog Masterchefa, Tomislav Škunca – Škuf otkrio nam je kako se koriste i održavaju određeni tipovi tava

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.11.2013 13:11 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za kvalitetnu je tavu uvijek dobar znak težina, debelo dno i robustan izgled, a kod kupnje nije na odmet provjeriti i varove na ručki jer se često, kod jeftinijih tava, zna dogoditi i da otpadne. Za dobru tavu, kaže Tomislav, treba izdvojiti minimalno pet stotina kuna, a poželjno je i provjeriti brand ili se držati onih provjerenih.

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Hévíz - 5 Najveće u Europi! Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi

1. Tava od nehrđajučeg čelika (Edelstahl Rostfrei)
Plića tava je idealna za ispeći šnicle ili sotiranje luka, a dublja za pohanje i kuhanje sautéa poput Stroganoffa. Prednost ove tave je što se tijekom kuhanja može staviti i u pećnicu zajedno s komadom mesa kojeg smo u njoj zapekli. Dobra rostfrei tava ima debelo višeslojno dno koje dugo i dobro drži toplinu, može se jako zagrijati i ne zakuhava prilikom sotiranja. Rostfrei tava ako se dobro ne zagrije ili nam je namirnica jako vlažna, lijepit će se. Kod jela poput mesa u umaku ili sautéa to nam paše jer dodavanjem tekućine ono što se primilo na dno tave će se odlijepiti i tako će se stvoriti najviše okusa. Kod kupnje ove tave treba obratiti pozornost na veličinu koja nam treba, dakle da stane u pećnicu i da u tom slučaju ima vatrostalnu ručku.

2. Tava presvučena teflonom ili titanom
Ovakav tip tave može biti aluminijski ili također od nehrđajučeg čelika. Odlika joj je da se namirnice u njoj obrađuju bez puno masnoće i da se ne primaju za dno. Idealna je za filet ribe koji je potrebno zapeći na strani kože ili za jaje na oko. Lako se čisti i ništa se ne prima za dno. No, s takvom tavom treba jako paziti da joj se ne uništi/zagrebe zaštitni sloj i da se ne pregrijava jer materijal kojim je presvučena ispušta otrovne sastojke. Jeftinije varijante tankih aluminijskih tava treba izbjegavati jer se prejako zagriju, a toplinu ne drže dugo i često se događa da namirnica koju želimo popržiti zakuha.

3. Rebrasta željezna tava (Guss tava)
Nema bolje tave za ispeći steakove. Dobra je i za prepeći šnitu kruha za brusketu ili postignuti hrskavu slaninu. Nakon pečenja mesa rebrastu tavu potrebno je očistiti dok je još vruća. Najbolje ju je isprati vodom jer se time postiže da se sve bjelančevine koje su se primile za dno odlijepe i tava ostane čista. Nakon toga najbolje je u nju posipati sol i staviti grijati na vatru. Vruća sol izvlači vlagu iz nje te ju je poslije najbolje samo premazati uljem da ne poprimi hrđu. Željezne tave jako su dobre i za palačinke, naravno, u tom slučaju ne koristimo rebrastu, nego običnu ravnu tavu. Ne bi se smjela prati vodom jer nakon toga tava se lijepi i lako poprima hrđu. Tavu za palačinke obrišemo krpom ili papirnatim ubrusom, premažemo je uljem i pustimo da stoji do slijedeće upotrebe.

4. Bakrena tava
Bakrene tave su sada u trendu, ali i skupe. Najbolje provode toplinu i u njima se najbolje kontrolira pečenje i željena temperatura kod pečenja steakova ili većih komada mesa. Uglavnom su bakrene tave pocinčane ili presvučene slojem nehrđajučeg čelika. To se radi kako bi se izbjeglo stvaranje mrlja i promjena boje na njima jer bakar reagira na kiselinu. Bakrene tave uglavnom proizvode male manufakture. Najviše se koriste u Francuskoj i popularne su u restoranima visoke gastronomije, baš zato jer se s njima jako precizno može raditi i dobro postići određeni detalji.

5. Emajlirana tava
To je posuđe koje se uglavnom koristi u domaćinstvu, manje u profesionalnim kuhinjama. Mana emajliranim tavama je brzo pregrijavanje, i slabo zadržavanje topline. Emajl je nešto bolji i manje štetni materijal od teflona ili keramike ako se ispravno koristi. Emajlirano posuđe nikako ne smije biti okrhnuto i mora biti kvalitetno, pri kupnji ove tave svakako treba obratiti na to pozornost.

Ovaj, i još puno sjajnih tekstova, potražite na portalu zadovoljna.hr!

  • #Hrana
  • #tava
  • #emajl
  • #bakar
  • #željezo
  • #kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jelo za peticu: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
Recept dana
Jelo za peticu nježno za budžet: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i plavim sirom
Za 20 minuta
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Nevjerojatna ljepota
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
Jednostavno
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Tjedni jelovnik
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Nevrijeme u Italiji izazvalo poplave: Furlanija pod vodom, ljudi na krovovima čekaju evakuaciju
ima i nestalih
VIDEO Izvanredno stanje u susjednoj zemlji: 300 ljudi evakuiraju helikopterima!
Uhićenje po nalogu USKOK-a u Zagrebu
član zločinačkog udruženja
Akcija policije i USKOK-a u Zagrebu: Procurilo tko je uhićen
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
sport
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Poraz Italije pomogao je Hrvatskoj, evo što nam još treba za izbjegavanje najtežih protivnika u ždrijebu SP-a
BLIZU SMO
Poraz Italije pomogao je Hrvatskoj, evo što nam još treba za izbjegavanje najtežih protivnika u ždrijebu SP-a
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
TALIJANI NIKAD GORI
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Stvari koje mačke vole raditi kada je vani hladno
Obožavaju toplinu
Sedam stvari koje mačke najviše vole raditi kada je vani hladno
sve
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Slika nije dostupna
Putovanje okusima

Odlična, a većini nepoznata: Upoznajte kuhinju Dalekog istoka koju ćete htjeti istraživati svaki dan

Ovaj pečeni kruh punjen mljevenim mesom i lukom te umočen u pikantni umak obrok je i pol koji se preporučuje samo gladnima. Savršeni murtabak se pravi s velikom količinom mljevenog mesa, tako da okus dolazi do izražaja na prvi zalogaj. Ovo jelo tako snažno kombinira ljuto-kiseli okus da ćete isti osjećati jako dugo na svom jeziku! NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Slika nije dostupna Putovanja
    Putovanje okusima

    Odlična, a većini nepoznata: Upoznajte kuhinju Dalekog istoka koju ćete htjeti istraživati svaki dan

  • Crveno meso obiluje željezom Hrana i piće
    Čest problem

    Umorni ste? Možda vam nedostaje ovaj važan mineral u tijelu (i evo što morate češće jesti)

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close