Pri spomenu na azijsku kuhinju, vjerojatno vam najprije na pamet padnu kineski i japanski specijaliteti. Naravno, mnogi će se sjetiti i tajlandskih jela, a oni bolji upućeni, otkrit će vam i tajne vijetnamske kuhinje. Ipak, i 33 milijuna žitelja Malezije moraju nešto jesti, tako da i Malezijci imaju jako dobru, iako većini nepoznatu kuhinju, a kako bismo barem dijelom ispravili tu nepravdu, predstavit ćemo neka od najpoznatijih jela.

Ayam percik

KFC-ova popularnost u regiji (i diljem Azije) u odnosu na druge lance brze hrane neće iznenaditi one koji poznaju ayam percik. Radi se o piletini pečenoj na roštilju, prelivenom ljutim umakom od čilija, češnjaka i đumbira pomiješanog s kokosovim mlijekom. S pravom količinom percik umaka, ova glavna malezijska ulična hrana bit će ipak autentičniji izbor nego odlazak pukovniku Sandersu.

Ayam percik Ayam percik (Foto: Getty Images)

Nasi lemak

Nasi lemak često se naziva malezijskim neslužbenim nacionalnim jelom. U suštini, to je riža kuhana u kokosovom mlijeku, ali su zapravo, od nje same važniji prilozi. Ovisno o tome gdje se nalazite u Maleziji, dolazi s raznim dodacima kao što su tvrdo kuhana jaja, kikiriki, povrće, janjetina/piletina/ili goveđi curry, plodovi mora, te sambal (umak na bazi čilija). Tradicionalno se jede za doručak, ali danas ga ljudi naručuju u bilo koje doba dana.

Cendawan goreng (duboko pržene gljive)

Gljive pržene u dubokom ulju ne mogu biti bolje od ovoga. Ova verzija, cendawan goreng, obično se zapapri čilijem ili začinima za roštilj, što im daje dodatni „šmek“. Jedete li ga kao predjelo ili međuobrok, uz obrok ili u hodu, okus ovih gljiva vas natjerati da zamislite što još možete pržiti – i kako to možete začiniti.

Murtabak

Ovaj pečeni kruh punjen mljevenim mesom i lukom te umočen u pikantni umak obrok je i pol koji se preporučuje samo gladnima. Savršeni murtabak se pravi s velikom količinom mljevenog mesa, tako da okus dolazi do izražaja na prvi zalogaj. Ovo jelo tako snažno kombinira kiselo-ljuti okus da ćete isti osjećati jako dugo na svom jeziku!

Murtabak Murtabak (Foto: Getty Images)

Satay

Iako ga mnogi smatraju jelom porijeklom s Tajlanda, vjeruje se da satay zapravo potječe iz Indonezije. No na stranu podrijetlo, vjerojatno se svi slažemo kako je meso nabijeno na ražnjić dobro? Malezija ima vlastite varijante ražnjića na žaru, koji se poslužuju diljem zemlje u obliku piletine, govedine ili svinjetine (ovo posljednje samo u nemuslimanskim mjestima). Umaci se razlikuju od regije do regije, uključujući i umak od kikirikija koji je omiljen diljem svijeta.

Kaya tost

Kaya je slatki i mirisni džem od kokosove kreme, namazan na tanke kriške toplog tosta s dovoljno maslaca. Božanstveno je koliko god zvučalo, posebno kad se popije uz šalicu guste crne kave. Mnogi mještani ovo jedu za doručak uz dva meko kuhana jaja sa soja umakom i paprom. Jelo je također popularno i u susjednom Singapuru.

Ikan bakar

Izravni prijevod ovog jela znači "zapečena riba". No, ne biste trebali dopustiti da vas to odvrati, jer je ovo jedan ukusni komad ribe sa žara. Nakon što se marinira u sambalu (umak od čilija), riba se stavlja na list banane i peče na žaru. Okus vas, vjerujte, neće razočarati.

Isprobajte ih: 10 talijanskih trikova uz koje ćete lako napraviti preukusna jela Pasta primavera Pasta alla bosciaola Carbonara +5 Zimska verzija salate Panzanella

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju