Pire s celerom i prženim kikirikijem

Kremasti prilog koji paše uz bilo koji odrezak. Znamo da je lakše napraviti pomfrit ili rižu, ali dajte si malo oduška, jeste li kreativac, ili što?

Sastojci:
1 žlica ulja od kikirikija
50 g nasjeckanog prženog kikirikija
1 paprika
110 g maslaca
sol
160 ml mlijeka
150 ml vrhnja
1,2 kg krumpira
korijen celera

Priprema:
Kuhajte celer i krumpir izrezane na kockice u slanoj vodi 25 minuta. Ocijedite ih i napravite pire. U međuvremenu, prokuhajte mlijeko i vrhnje. Stavite pire od povrća na laganu vatru i miješajte dvije minute. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Skinite lonac s vatre i dodajte vruće mlijeko i vrhnje. Začinite sa solju i paprom i još jednom dobro ispasirajte da dobijete mekani i kremasti pire. Prije posluživanja pospite s žlicom ulja od kikirikija i sjeckanim prženim kikirikijem. Provjerite je li netko od gostiju alergičan na kikiriki.

Voćne tortice s jabukama i mascarponeom

Desert za hladnije dane, koji kombinira svježe voće, gusti mascarpone i ukusnu kremu. Nama već cure sline, a tek pišemo recept…

Sastojci:
2 žlice šećera u prahu
3 žlice hladne vode
100 g hladnog maslaca
muškatni oraščić
150 g brašna
150ml vrhnja
125g mascarponea
4 srednje zelene jabuke (ploške)
125 ml javorovog sirupa
80 g maslaca

Priprema:

Zamijesite tijesto u posudi (brašno, šećer, maslac). Kad pod prstima osjetite zrnastu smjesu dodajte tri žlice hladne vode tako da tijesto možete lijepo formirati u loptu. Posipajte s malo brašna. Zagrijte pećnicu na 180 C. Pripremite četiri kalupa za tortice promjera 11 cm i premažite ih maslacem. Izrežite tijesto na četiri jednaka dijela i razvaljajte.

Tijesto položite u kalupe i odstranite višak tijesta. Izbodite vilicom i pecite 15 minuta. Neka se u potpunosti ohlade prije nego što ih napunite. Na srednje jakoj vatri u veliku tavu stavite javorov sirup i maslac. Pirjajte, a zatim dodajte kriške jabuka u jednom sloju. Kuhajte 5 minuta sa svake strane dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade. Pomiješajte vrhnje i mascarpone i filajte njima kalupe. Prelijte sirupom i kriškama jabuka. Prije posluživanja pospite muškatnim oraščićem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju