I tako su ovih dana šume pune berača, koji su, normalno, prijavili i platili dozvolu našem ministru Liniću, Hrvatskim šumama, Državnom zavodu za zaštitu prirode itd. Ovoga smo se vikenda i mi upustili u branje i dogovorili večeru u privatnoj konobi naših prijatelja. Ta naša, nazovimo, berba, je trajala neka dva sata, i nas desetak si je osiguralo večeru.

Nakon što smo se zajedničkim snagama upustili u čišćenje došlo je vrijeme za pripremu iste. Tako su se na meniju našla tri slijeda jela:
- Juha od šparoga
- Fritaja sa šparogama, lukom i domaćom pancetom
- Pljukanci sa šparogama i kobasicama i verzija sa špaletom

Juha od šparoga

Juhu je jako jednostavno napraviti. Prvo se šparoge moraju prokuhati u vodi, nakon toga dodajemo soli, papra i šećera po ukusu. Sa strane se prokuha vrhnje za kuhanje i 2 dcl mlijeka, to se pomiješa s prije prokuhanim šparogama te se na kraju dodaje malo maslaca radi punijeg okusa.

Fritaja sa šparogama, mladim lukom i pancetom

Sreća je bila neizmjerna kada smo dobili 15-ak svježih domaćih jaja tete Milke. Na tavi smo dinstali šparoge i dodali mladi luk. U to smo ubacili domaću pancetu (slaninu) narezanu na sitne komadiće. Dok se to lagano pržilo, sa strane smo zamutili jaja. Kad je panceta poprimila rumenu boju, ubacili smo jaja u tavu i miješali dok se smjesa nije zgusnula. Dodali smo začine (sol, vegetu, papar) i poslužili jelo nakon juhe.

Dok smo mi "obični smrtnici" završavali sa ova dva predjela, naši domaći kuhari bacili su se na pripremu glavnih jela. Kako se nismo mogli odlučiti koji umak (ili šugo po našu) bi radili, odlučili smo se za dva različita.

Pljukanci i šparoge sa kobasicama na crveno

Na luku smo prodinstali šparoge, kada su se smekšale, dodali smo malo domaće šalše (umak od rajčice), papra, soli i 2 dcl bijelog vina. Pustili smo da se "krčka" 35-40 min. Na kraju, ovisno o gustoći šuga (umaka) možete dodati malo brašna i maslaca da se zgusne, te se sve to pomiješa s pljukancima. Pljukanci su domaća istarska tjestenina koja je dobila naziv po specifičnom načinu oblikovanja koji se prije koristio. Oni se prokuhaju u vodi dok ne omekšaju (treba im nekih 15 min). Naime, to je tradicionalno jelo u istri koje se jede na dan pusta (zadnji dan maškara).

Pljukanci i šparoge sa špaletom na bijelo

Šparoge dinstamo na luku i kad omekšaju dodajemo poprženu špaletu (istarski naziv za prednju nogu svinje). Špaletu smo popržili na domaćem ulju (doslovno giravolta - talijanski naziv za jedan "brzinski" okret). Kada smo pomješali šparoge i špaletu, dodali smo 1dcl bijelog vina (uglavnom se koristi malvazija) i vrhnje za kuhanje. Kuhane pljukance prelijemo umakom i večera se može nastaviti!

Naša šparogada nastavila se u tradicionalnom tonu uz dobro bijelo vino i supu - za one koji preferiraju crno. Supa je inače ponovno istarski specijalitet. Crno vino (teran ili borgonja ili kombinacija) se stavi u bukaletu (vrsta istarskog vrča) pa na žar (poželjno je da u sklopu kuće ili zgrade - imate konobu sa ognjišćem, ako ne nije to to). Narezani se kruh također stavi na vatru dok ne dobije lijepu koricu - čak je poželjno i da izgori. Kruh se ubaci u vino, te se doda malo papra i maslinovog ulja. Po želji možete dodati i šećera. Napitak, odnosno supa se pije u krug iz bukalete, dok ne dođete do kruha koji se naravno pojede (kod nas se ništa ne baca).

Tekst je preuzet s bloga Doris Berečić!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju